Вивчали систему автоматизації бібліотек ІРБІС-64

25-26 листопада.
Лев Рудзький продовжив своє перебування на Волині і провів тренінг для бібліотекарів обласної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки з питань використання автоматизованих бібліотечних систем і, зокрема, системи ІРБІС - 64. Нову версію програми було встановлено в бібліотеці, проведено навчання для бібліотекарів, які працюють з модулями програми.
Увагу працівників звернуто на нові функції і можливості бібліотечної системи, яка включає в себе і web-модуль.
Електронний каталог бібліотеки сьогодні налічує близько 100000 записів. В програмі ІРБІС створена корпоративна база "Історична Волинь", БД назв періодичних видань, передплачених бібліотеками міста Луцька. Система містить робоче місце комплектатора фонду, що дозволяє вести електронну інвентарну книгу, робити передплату періодичних видань. Нова версія системи дозволить покращити якість надання послуг користувачам, сприятиме подальшому розвитку виробничих процесів.
То ж навчаймося разом і вдосконалюймо наші знання на користь розвитку установи!

День третій семінару-тренінгу методистів



24 листопада.
Виїзд у Ковельську ЦБС – одну з кращих ЦБС області. Учасники семінару-тренінгу, відвідали філії, які здобули грант у конкурсі проектів "Організація нових послуг з використанням вільного доступу до Інтернету". Це бібліотеки с. Любитів, районна для дітей. В Центральній районній бібліотеці учасників заходу зустріли заступник голови Ковельської РДА Андрій Мигуля та директор Ковельської ЦБС Галина Божик – заслужений працівник культури України.
Бібліотеки Ковельщини – приклад успішної співпраці з владою. Вони є лідерами в проектній діяльності, ініціативні, завжди на передових рубежах, завжди в творчому пошуку нових шляхів розвитку. В такі бібліотеки залучати читачів не потрібно - вони прийдуть самі. Саме про читачів і як їх зберегти йшлося у виступі І.О. Цуріної, яку присутні готові були слухати до безконечності.
Присутній на семінарі Лев Рудзький, голова асоціації користувачів "ІРБІС-Україна" запропонував технології, які використовуються в бібліотеках, познайомив з можливостями АІБС "ІРБІС".
Урізноманітнила захід чудова екскурсія в музей-садибу родини Косачів у селі Колодяжному. Білий будинок, сірий будинок...– свідки подій, фактів життя великої родини, в яких і досі живе пам’ять про них у їхніх речах.
У день третій і останній семінару-тренінгу підбито підсумки роботи і прийнято підсумковий документ.

День другий семінару-тренінгу методистів


23 листопада.
До участі у семінарі-тренінгові долучаються фахівці з Києва, зокрема Інна Олексіївна Цуріна, завідувач відділу наукового аналізу та розвитку бібліотечної справи Державного закладу "Національна парламентська бібліотека України".
Велике зацікавлення викликали її повідомлення про стратегію та шляхи успішного розвитку бібліотек.
Інна Олексіївна, аналізуючи діяльність бібліотек України, порівнювала їх з кращим досвідом діяльності бібліотек світу. В обговоренні теми взяли участь методисти обласних бібліотек – наукової імені Олени Пчілки, для дітей та юнацтва.

Нові бібліотечні послуги - бібліотекам Камінь-Каширщини




17-18 листопада.
Виїздний тренінг відбувся на базі бібліотеки-філії с. Нуйно Камінь-Каширської ЦБС в рамках районного семінару бібліотечних працівників.
Учасники тренінгу познайомилися з метою та змістом програми "Бібліоміст", навчальною програмою для бібліотекарів. Активно включались в обговорення про нові послуги для користувачів і можливості бібліотеки з використанням інтернет технологій.
Тренери демонстрували слайдопоказ бібліотек області, які впроваджують в діяльність новітні технології. Проаналізували зміни, які відбулися в результаті такої діяльності.
Користуючись присутністю на семінарі представників районної адміністрації та голови сільської ради, було обговорено питання участі бібліотек району в конкурсах грантових проектів програми "Бібліоміст". Будемо сподіватися на участь Камінь-Каширської ЦБС в наступному етапі конкурсу проектів на створення вільного доступу до мережі Інтернет в бібліотеках системи.

Семінар-тренінг для методистів бібліотек області


22 листопада 2010 рік.
Перший день триденного навчання розпочався тренінгом ”Ініціативна діяльність персоналу як засіб розвитку інноваційних процесів у бібліотеках”, який проходить у ТЦ Волинської ДОУНБ ім. Олени Пчілки. Методисти бібліотек як одна з найвідповідальніших та ініціативних категорій фахівців, використовуючи теоретичний матеріал та практичний досвід роботи, створювали модель бібліотеки майбутнього. Кожен з них бачив різні шляхи для побудови бібліотеки, в якій їм хотілося б працювати. Основне – в бібліотеці має бути тепло!!!

Три кроки на шляху до успіху



12 листопада 2010 р.
Третій модуль навчання завершили учасники тренінгу - переможці першого раунду конкурсу "Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету".
За час навчання поріднилися, стали маленьким дружним колективом. Разом навчалися, разом обмінювалися досвідом, аналізували свої знання і разом досягли першого результату, створили перший спільний продукт - фільм про себе. Пропонуємо уривок фільму до вашої уваги.
Ви можете висловити свої думки і враження на блогові.
А ще учасники навчання створили свої веб-ресурси - блоги, на яких розміщують інформацію про себе і свої заходи: http://lubitov-lib.blogspot.com/, http://povorsk-bibl.blogspot.com/, http://golobu-bibl.blogspot.com/, http://kovel-rdb.blogspot.com/, http://olyka-bibl.blogspot.com/, http://tsuman-lib.blogspot.com/

Навчаються студенти

2 листопада 2010
Вівторок – день тижня, який визначили студенти училища культури і мистецтва ім. І. Стравінського для відвідування ТЦ бібліотеки. Адже тут вони мають прекрасну можливість вдосконалити свої знання щодо комп’ютерних технологій, та здобути нові. Навчаються, експериментують, мріють... – все це знадобиться їм в подальшій бібліотечній роботі. Успіхів!.

За знаннями – в ТЦ



Навчальна програма тренінгів зацікавила і бібліотекарів області. 27 жовтня 2010 р. тренінговий центр відвідали працівники бібліотек Нововолинської міської ЦБС. Одноденний тренінг для них базувався на роботі в мережі Інтернет, обговорювалися нові форми роботи, послуги для користувачів, пов’язані з використанням вільного доступу до інформації. Учасники мали змогу переглянути бібліотечні ресурси, дати їм об’єктивну оцінку. Сподобалася робота тренерів, а це стало підставою для подальшого спілкувіання як реального – в ТЦ, так і віртуального – через мережу Інтернет.