19 грудня – день народження Інтернет-центру

20 грудня 2011 року










  У старшого брата тренінгового центру – Інтернет-центру Волинської ДОУНБ ім. Олени Пчілки – день народження. Йому виповнилося 10 років. Саме 19 грудня 2001 року відбулося відкриття Інтернет-центру як результат перемоги Волинської ДОУНБ ім. Олени Пчілки в конкурсі проектів Посольства США в Україні «Інтернет для читачів публічних бібліотек - LEAP». Перемога у конкурсі принесла бібліотеці 17794 $ США, за які було придбано 6 комп’ютерів, принтер, забезпечено оплату праці системних адміністраторів, навчання користувачів. В день відкриття Інтернет-центру був презентований і веб-сайт бібліотеки.
З відкриттям Інтернет-центру в книгозбірні розпочався відлік нового етапу в історії бібліотеки.
Діяльність Інтернет-центру сприяла залученню до бібліотеки нових користувачів, які отримали вільний доступ до світових інформаційних ресурсів. Серед них виявилися постійні – такі як Мирослав Ватащук, студент-журналіст, якому актуальна інформація вагомо допомагала у навчанні. А Володимир Пришляк, доцент кафедри історії України ВНУ ім. Лесі Українки, завершував роботу над докторською дисертацією, матеріали для якої частково використовував з мережі Інтернет. Знайшов інформацію для своєї книги, присвяченої проблемам криптографії (знання стародавніх наук про землю) Ігор Ольшевський – письменник, член Національної спілки письменників України, лауреат обласної літературно-мистецької премії ім. Агатангела Кримського. Відвідував Інтернет-центр і Віктор Зубович – викладач ВНУ ім. Лесі Українки, кандидат філологічних наук.
Приємно відзначити і той факт, що за допомогою видання «Календар знаменних і пам’ятних дат Волині» за 2003 рік, розміщеного на сайті бібліотеки з інформацією про волинську малярку Олену Бурдаш, наш колишній співвітчизник, киянин Олексій Горзієв, що проживає у Франції, розшукав її через 35 років після останньої зустрічі і мав змогу поспілкуватися.
Близько 10 тисяч користувачів за десять років діяльності Інтернет-центру змогли знайти для себе корисну  інформацію і застосувати її  в навчанні, роботі, для самоосвіти, знайти друзів, однодумців, налагодити контакти з ними.
     Сьогодні Інтернет-центр має альтернативний Тренінг-центр, створений за програмою «Бібліоміст», які входять до структури відділу автоматизації та комп’ютерних бібліотечних технологій. Тренінг-центр оснащений новою комп’ютерною та мультимедійною технікою, Інтернет-центр – потребує оновлення. Але проект Посольства США і створення, зокрема, Інтернет-центру мало надзвичайно велике значення для книгозбірні, оскільки це стало базою для набуття бібліотекою і бібліотекарями досвіду роботи з новітніми інформаційними технологіями та сприяло трансформації свідомості бібліотекарів в іншу – інноваційну форму розвитку.

2 коментарі:

друг сказав...

Було дуже гарно, тепло, по домашньому

Світлана сказав...

Завдяки відкриттю Інтернет-центрів не лише покращився доступ тисяч громадян України до електронної інформації, а й істотно змінилися самі бібліотеки

Дописати коментар