Продовження навчання...

28-29 березня Завідувачі відділів ВОУНБ ім. Олени Пчілки продовжували вивчати інноваційні технології. Теоретичні заняття поєднувалися з практичними.


Особливо цікавими для учасників тренінгу були завдання у вигляді рольових ігор і "мозгового штурму". На їх думку такі навчання потрібно проводити частіше, так як вони сприяють підвищенню компетентності працівників.

По закінченню навчання були вручені сертифікати.

Комп’ютер і людина

Уявити життя в сучасному світі без комп’ютера – неможливо. Тепер з клавіатурою та різноманітними програмами дають раду наймолодші користувачі, адже в багатьох із них знайомство з комп’ютером відбувається раніше, ніж вони починають ходити. 21-25 березня 2011 року у ТЦ навчалися користувачі. Вони довідалися, з яких частин складається комп’ютер, як він працює, що таке програмне забезпечення, мережа Інтернет і електронна пошта. Учасники тренінгу втілили свої теоретичні знання у практику, навчившись створювати електронну пошту, здійснювати пошук інформації в мережі Інтернет та зберігати її на різноманітних носіях.

Скайп-тренінг


22 березня
Нову форму звітності – через систему он-лайн – вивчали на скайп-тренінгові працівники ТЦ Волинської ОУНБ ім. Олени Пчілки. В цікавій і зрозумілій формі тренінг провела Оксана Романуха, регіональний представник з питань моніторингу та оцінки програми "Бібліоміст" Представництва Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX).
Нова форма надання звітності набагато зручніша для користування і ефективніша в роботі.

Навчаються переможці другого раунду конкурсу проектів програми ”Бібліоміст”

14-18 березня 2011 року.
В ТЦ навчання за Мод.1. ”Основи комп’ютерної грамотності. Основи роботи в мережі інтернет” проходили бібліотекарі Луцької районної ЦБС – переможці другого раунду конкурсу ”Організація нових послуг з використанням вільного доступу до Інтернету”. Учасники тренінгу (7 осіб) вдосконалювали свої знання про комп’ютер та мережу Інтернет, оскільки навички роботи на комп’ютерному обладнанні вони вже мали. Зацікавили присутніх технології створення власних ресурсів в мережі інтернет (блогів), робота в програмах для створення презентацій, інше. Зокрема, тренінг зі створення змістовної, якісної презентації провела Настя Мах-Мазурок – регіональний представник від IREX на Волині.

Шляхи інноваційного розвитку освоюють завідувачі відділів бібліотеки

9-11 березня 2011 р.
З темами завершального третього модулю навчального курсу підвищення кваліфікації бібліотекарів знайомилися завідувачі відділів Волинської ДОУНБ ім. Олени Пчілки. Попереднє тестування дало можливість виявити рівень знань з даної тематики у присутніх на тренінгу. Аналіз відповідей бібліотекарів засвідчив про необхідність більш широкого теоретичного вивчення матеріалу модулю 3. Продовження навчання відбудеться 28-29 березня 2011 р.

Нарада в ТЦ

9 березня 2011 року

В ТЦ Волинської ДОУНБ проходила нарада завідувачів відділами бібліотеки. Вела нараду директор бібліотеки Стасюк Л.А. Після обговорення виробничих питань в ТЦ розпочався тренінг за Мод.3. Інноваційний розвиток бібліотек

Бібліотеки Волині – серед переможців другого раунду конкурсу проектів програми ”Бібліоміст”

Визначено групу бібліотек, що пройшли конкурсний відбір і стали переможцями другого раунду конкурсу з організації нових бібліотечних послуг із використанням вільного доступу до Інтернету.


Офіційне оголошення бібліотек-переможців відбулося 18 лютого 2011 року у Національному інформаційному агентстві «Укрінформ» під час спільної прес-конференції за участю заступника Міністра культури України Вікторії Миколаївни Лісничої, директора програми «Бібліоміст» Матея Новака, директора Регіональної місії Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні Джаніни Ярузельські та президента Української бібліотечної асоціації (УБА) Ірини Олександрівни Шевченко.


Серед 730 бібліотек-переможниць – бібліотеки Луцької міської та районної ЦБС, Іваничівської РЦБС.


Фіналісти отримають комп'ютерне обладнання протягом липня-листопада 2011 р. Необхідною передумовою для цього є дотримання місцевими органами влади зобов'язань, які вони взяли на себе у листах підтримки, наданих бібліотекам.

Всеукраїнський фокус-семінар

З 1 по 4 березня 2011 року відбувся всеукраїнський фокус-семінар "Сучасна інформаційно-бібліотечна освіта – сучасна бібліотека" в смт. Славське (Львівська область). Учасниками цього семінару були і тренери Волинського ТЦ.

Програма зустрічі базувалася на обміні досвідом роботи обласних тренінгових центрів протягом першого року.

На семінарі були розглянути питання:

  • "Особливості проведення тренінгів для людей похилого віку" (Галина Слотюк, тренер Вінницького РТЦ);
  • "Інтерактивні форми навчання бібліотечних фахівців" (Лариса Сидоренко, тренер Миколаївського РТЦ);
  • "Інтернет з людським обличчям: безпечний і привітний веб-простір" Євгенія Кулик, тренер ГТЦ;
  • "Центр доступу громадян до інформації органів влади у бібліотеках як складова розбудови громадянського суспільства" (Марина Саричева, тренер Миколаївського РТЦ);
  • "Пошук інформації на сайтах Верховної Ради України та Адміністрації Президента України" (Євген Бланковський, тренер Вінницького РТЦ) та ін.


Цікавим для учасників семінару було проведення польового дослідження серед місцевих жителів і відпочиваючих стосовно використання інтернету та бібліотечних послуг в житті кожного. За результатами були проведені презентації досліджень. Всі із задоволенням написали «лист собі» і одностайно висловилися за те, аби аналогічний захід відбувся і у наступному році.


Вчаться працювати по новому

21-25 лютого 2011 року.

Навчання за темою ”Інноваційні зміни в бібліотеці на основі проектного, кадрового менеджменту та ініціативної діяльності бібліотек” проходило в ТЦ Волинської ДОУНБ ім. Олени Пчілки. Для учасників тренінгів – бібліотекарів Волинської обласної наукової, обласних медичної та профспілкової бібліотек – це був завершальний третій модуль курсу підвищення кваліфікації. Вони знайомилися з інноваційними механізмами розвитку бібліотек, шукали шляхи додаткового фінансування, обговорювали роль партнерських відносин в процесі розвитку установ. Перевірили свої знання бібліотекарі за допомогою тестування. В церемонії вручення сертифікатів про пройдене навчання брала участь Настя Мах-Мазурок, регіональний представник від ІREX на Волині.