Тренінг для спеціалістів з інформаційних технологій






14-15 липня 
2011 року
ТЦ Волинської ДОУНБ ім. Олени Пчілки відвідав працівник IREX Анатолій Ковтонюк. Він зустрівся з тренерами, координатором ТЦ, системними адмістраторами та спеціалістами з інформаційних технологій бібліотек-переможців першого та другого раундів конкурсу проектів  на організацію нових послуг з використанням вільного доступу до інтернету. Його тренінг був присвячений технічній підтримці комп’ютерного обладнання, наданого бібліотекам програмою ”Бібліоміст”. Також п. Анатолій наголосив на функціях системного адміністратора у ЦБС, який несе відповідальність за функціонування такого обладнання у сільських бібліотеках-філіях. Присутні поділилися практичним досвідом роботи з новим обладнанням, а також обговорили проблеми, які виникають в процесі роботи. Тренінг був досить цікавим і корисним для учасників.


Нові технології – для залучення користувачів


6 липня 2011 року
Виїзний тренінг в Камінь-Каширську ЦБС в рамках програми”Бібліоміст” був здійснений тренером Волинського ТЦ. Проводився він з учасниками районного семінару бібліотечних працівників на базі бібліотеки-філії с. Воєгоща. ”Бібліотека та користувач: взаємозв’язок, традиції та інновації” – тема, яка розглядалася на семінарі.Учасниками тренінгу були 40 бібліотекарів ЦБС, які познайомилися з інноваційними формами обслуговування, які були б  цікавими і приваблими для користувачів. Як залучити читача до бібліотеки? – питання, яке викликало жваве обговорення і безліч ідей у присутніх.

АІБС. Обслуговування користувачів з використанням ЕБД

20-21 червня 2011 р.
ЕБД, власноруч створені бібліотекарями, і які продовжуть працювати з ними, були об’єктами навчання. Як правильно ними користуватися? Як вибрати вірне слово для пошуку інформації? Які види пошуку обрати? – ці та інші питання були поставлені перед учасниками тренінгу. Більш досвідчені працівники продемонстрували можливості та переваги обслуговування користувачів за допомогою електронного каталогу бібліотеки.
Велику зацікавленість присутніх викликала розповідь про корпоративну БД ”Історична Волинь”, учасником якої є Волинська ДОУНБ ім. Олени Пчілки. Учасники тренінгу ще раз блище познайомилися з структурою однойменного сайту та інформаційним його вмістом, оцінили ресурс з точки зору користувача, познайомилися з електронними каталогами та ЕБД інших бібліотек і Інтернеті.

Навчання-тренінги для бібліотекарів продовжуються


 14-17 червня 2011 р.
Впродовж кількох днів питання адвокації в бібліотечній справі намагалися вирішити учасники тренінгу в ТЦ обласної наукової бібліотеки. Систему захисту прав взагалі, і методи захисту  бібліотечною асоцією зокрема розглядали бібліотекарі разом з тренером. Доречною була тема  про технології залучення громадськості  в процесі адвокації  члена Волинського обласного відділення УБА, яка брала попередньо участь в тренінгу УБА (26-27 травня 2011 р.)