Інтернет-технології та доступ до інформації людей з особливими потребами


29 жовтня 2012 р.
  У тренінговому центрі Волинської ОУНБ ім. Олени Пчілки відбулася зустріч з членами громадської організації інвалідів по зору ”Стимул”. Важливим в ході зустрічі було з’ясувати можливості і напрямки співпраці з названою категорією користувачів. Обладнання ТЦ не пристосоване для роботи з незрячими. Проте, працівники бібліотеки і, зокрема, тренінгового центру готові допомогти людям з вадами зору в доступі до інформації, наданні можливості навчатися основам комп’ютерної грамотності і роботи в мережі Інтернет настільки, наскільки дозволяє їм їх фізичний стан. І саме ці аспекти співпраці обговорювалися з присутніми. Можливими виявилися проведення скайп конференцій з колегами з інших областей або країн, створення аудіо підкастів на сайті або блогах бібліотеки з питань, що хвилюють присутніх членів ГО, проведення спільних заходів.
 
  Під час зустрічі у ТЦ координатор інформаційного центру ”Вікно в Америку” презентувала присутнім електронні книги, які за її допомогою можна використовувати і для читання, і для прослуховування. Також вона познайомила з програмою Rosetta Stone, за допомогою якої можна вивчати англійську мову на різних рівнях. Велася мова і про IPAD, яких у ІЦ є два. Для слабкозорих вони цікаві тим, що зручні для роботи з текстами, які можливо значно збільшувати.
  Завідувач відділу міського абонементу, яка була учасницею семінару з питань обслуговування людей з обмеженими фізичними можливостями, розповіла присутнім про досвід діяльності інших бібліотек в цьому напрямку. Також цікаво було познайомитися з програмними і апаратними засобами для незрячих і слабкозорих, які презентувалися під час семінару офіційним дистриб’ютром низки компаній на теренах Росії і країн СНД  – компанія ООО Элита Групп. Особливу закікавленість присутні виявили до програмного забезпечення екранного доступу JAWS fo Windows, яке дуже допомогло б їм працювати на комп’ютерах і в мережі Інтернет, оскільки вся інформація озвучується.
  Зустріч з членами ГО ”Стимул” скінчилася на оптимістичній ноті з бажанням подальшої співпраці. До слова – співпраця з громадською організацію ведеться з 2010 року – з часу відкриття у її стінах аудіобібліотеки. У її фондах сьогодні налічується понад 1000 аудіозаписів творів класиків української та зарубіжної літератури, галузевої літератури. Аудіобібліотека облаштована комп’ютерами з спеціальною програмою (вже дещо застарілою) та меблями. У бібліотеці облаштовані санвузли для людей з особливими потребами. Планується придбання підйомника для інвалідів-візочників.

0 коментарі:

Дописати коментар