До уваги користувачів!

З а п р о ш у є м о 

до тренінгового центру Волинської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Олени Пчілки (вул. Шопена, 11) скористатися інтернетом у дні вільного доступу  – 
1, 26, 27 листопада з 10.00 до 17.00

Перепрошуємо за певні обмеження для користувачів у вільному відвідуванні тренінгового центру. 
У листопаді Тренінг-центр надає перевагу проведенню тренінгів для бібліотекарів переможців 3 раунду конкурсу ”Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету”, яким необхідно пройти обов’язковий курс підвищення кваліфікації. До речі, переможцями конкурсу програми ”Бібліоміст ” у 3 раунді стали бібліотеки 11 централізованих бібліотечних систем, які і відвідують тепер навчальні тренінги у регіональному ТЦ.

Основи роботи промоутером. Загальні правила

31 жовтня 2012 р.

  Вже вдруге у тренінговому центрі  Волинської ОУНБ ім. Олени Пчілки зібралися промоутери – фахівці з просування певних товарів і послуг. Тренінг для них був організований ТзОВ "Консалтинг та Адвокасі" (Луцьк) і проведений кваліфікованим тренером Артемом Гуриним (Львів). Як наголосив тренер під час зустрічі, головне завдання промоутера – зацікавити рекламованою продукцією якомога більше потенційних покупців.

  Про обов’язки промоутера, правила поведінки та зовнішній вигляд, а також кваліфікаційні вимоги йшлося у розмові тренера з присутніми. Цікава манера проведення тренінгу, вміння тренера володіти аудиторією, знання ним теми зацікавили учасників тренінгу, який пройшов у невимушеній обстановці і з високою активністю присутніх.






Інтернет-технології та доступ до інформації людей з особливими потребами


29 жовтня 2012 р.
  У тренінговому центрі Волинської ОУНБ ім. Олени Пчілки відбулася зустріч з членами громадської організації інвалідів по зору ”Стимул”. Важливим в ході зустрічі було з’ясувати можливості і напрямки співпраці з названою категорією користувачів. Обладнання ТЦ не пристосоване для роботи з незрячими. Проте, працівники бібліотеки і, зокрема, тренінгового центру готові допомогти людям з вадами зору в доступі до інформації, наданні можливості навчатися основам комп’ютерної грамотності і роботи в мережі Інтернет настільки, наскільки дозволяє їм їх фізичний стан. І саме ці аспекти співпраці обговорювалися з присутніми. Можливими виявилися проведення скайп конференцій з колегами з інших областей або країн, створення аудіо підкастів на сайті або блогах бібліотеки з питань, що хвилюють присутніх членів ГО, проведення спільних заходів.
 
  Під час зустрічі у ТЦ координатор інформаційного центру ”Вікно в Америку” презентувала присутнім електронні книги, які за її допомогою можна використовувати і для читання, і для прослуховування. Також вона познайомила з програмою Rosetta Stone, за допомогою якої можна вивчати англійську мову на різних рівнях. Велася мова і про IPAD, яких у ІЦ є два. Для слабкозорих вони цікаві тим, що зручні для роботи з текстами, які можливо значно збільшувати.
  Завідувач відділу міського абонементу, яка була учасницею семінару з питань обслуговування людей з обмеженими фізичними можливостями, розповіла присутнім про досвід діяльності інших бібліотек в цьому напрямку. Також цікаво було познайомитися з програмними і апаратними засобами для незрячих і слабкозорих, які презентувалися під час семінару офіційним дистриб’ютром низки компаній на теренах Росії і країн СНД  – компанія ООО Элита Групп. Особливу закікавленість присутні виявили до програмного забезпечення екранного доступу JAWS fo Windows, яке дуже допомогло б їм працювати на комп’ютерах і в мережі Інтернет, оскільки вся інформація озвучується.
  Зустріч з членами ГО ”Стимул” скінчилася на оптимістичній ноті з бажанням подальшої співпраці. До слова – співпраця з громадською організацію ведеться з 2010 року – з часу відкриття у її стінах аудіобібліотеки. У її фондах сьогодні налічується понад 1000 аудіозаписів творів класиків української та зарубіжної літератури, галузевої літератури. Аудіобібліотека облаштована комп’ютерами з спеціальною програмою (вже дещо застарілою) та меблями. У бібліотеці облаштовані санвузли для людей з особливими потребами. Планується придбання підйомника для інвалідів-візочників.

Навчаються бібліотекарі з Любешівщини та Шацького краю


22-26 жовтня 2012 р.
Тренінги з основ комп’ютерної грамотності  розпочалися для працівників бібліотек двох найвіддаленіших від обласного центру районів – Любешівського та Шацького. Вони поповнили список переможців 3 раунду конкурсу з організації нових послуг з використанням вільного доступу до інтернету, проведеного програмо ”Бібліоміст”.


Що таке комп’ютер і як починати працювати з ним? – питання для більшості присутніх виявилося не зовсім простим. Отож з маленькою мишкою і розпочали свої мандри комп’ютерним світом бібліотекарі.


Тренінг для бібліографів




16 -17 жовтня 2012 року
В рамках обласного семінару бібліографів центральних районних (міських) бібліотек відбулося навчання у тренінговому центрі Волинської ОУНБ ім. Олени Пчілки. Прослухавши виступи та консультації фахівців за тематикою ”Використання традиційних та інноваційних форм інформаційно-бібліографічного обслуговування”, обмінявшись досвідом ведення бібліграфічної діяльності у районах, учасники мали змогу попрацювати на практичних заняттях. Саме тут вони знайомилися з інноваційними формами бібліографічної роботи:  методикою обслуговування запитів користувачів з використанням електронних ресурсів  – електронного каталогу та електронних баз даних в локальній мережі бібліотеки, надання довідок віддаленим користувачам через службу ”віртуальна довідка” на сайті бібліотеки. Розглядалися також вимоги і до оформлення вебліографічних матеріалів, підготовка яких ввійшла в практику роботи бібліотек, оснащених комп’ютерною технікою.

17 жовтня – виїзд у Ківерцівську централізовану бібліотечну систему, бібліотеки якої є переможцями 1 раунду конкурсу програми ”Бібліоміст” з організації нових послуг користувачам з використанням вільного  доступу до інтернету. Колеги ділилися досвідом роботи з використання нових інформаційних технологій у бібліотеках, роботою з інформаційними ресурсами інтернету для задоволення запитів користувачів, співпрацею з місцевою громадою в напрямку задоволення інформаційних потреб. Підсумком роботи семінару була творча дискусія між учасниками з питань бачення основних аспектів формування інформаційної культури користувача сучасної публічної бібліотеки.

 

Запрошуємо до віртуальних подорожей!

Всіх, хто бажає помандрувати інтернетом, 

ЗАПРОШУЄМО 
до тренінгового центру 
у вільні від тренінгів дні: 
15,17,18 жовтня 2012 року.
До Ваших послуг безкоштовне користування 
ресурсами Інтернет. 
Також Ви можете отримати консультації з питань користування інтернетом та пошуку інтернет-ресурсів.

Нова бібліотечна послуга: використання інформаційних технологій та Інтернету в бібліотеці

8 -12 жовтня 2012
Навчання за 2 модулем продовжили бібліотекарі Локачинської та Камінь-Каширської ЦБС. Протягом п’яти днів засвоювали інформаційні технології та інтернет у бібліотечній практиці. Більш детальне знайомство із всесвітньою мережею розширило знання про Інтернет як бібліотечну послугу, учасники набули навиків пошуку і використання інтернет-ресурсів, навчилися оцінювати їх за певними критеріями і вибирати кращі.Свої знання, набуті в процесі навчання, перевірили тестуванням. Слід відмітити, що вони покращилися, судячи з балів, які отримали. В перерві між тренінгами, які проводили тренери Софія Ворожейкіна і Євгенія Євтушок, спілкувалися вільно між собою, обмінювалися думками, досвідом, ділилися враженнями.




Екскурсія до ТЦ

3 жовтня 2012 р.
Вже стало традицією, що до тренінгового центру навідуються групи учнів та студентів вузів, щоб ознайомитися з його послугами та діяльністю. От і сьогодні, попередньо познайомившись з відділами бібліотеки, сюди завітали студенти технічного коледжу Луцького технічного університету, які навчаються за спеціальністю ”Обслуговування комп’ютерних систем і мереж”. Тренінговий центр з комп’ютерною технікою, наданою програмою ”Бібліоміст”, справив на них хороше враження. Студенти стали користувачами бібліотеки і пообіцяли відвідувати її надалі. 


Основи комп’ютерної грамотності

1-5 жовтня 2012
Протягом тижня опановували комп’ютерну техніку бібліотекарі Рожищенської ЦБС, які стали переможцями 3 раунду конкурсу програми ”Бібліоміст” з організації нових послуг з вільним доступом до інтернету. Аудиторія учасників була різною – від професіоналів до аматорів у справі користування комп’ютером  та Інтернетом. Тому розпочинати навчання прийшлося дійсно з маленької ”мишки”, поступово просуваючись до великої інформаційної машини з набором програм і можливостей. Крок за кроком здобули певні навики в роботі з цією технікою. Оціночні бали показали ріст знань учасників тренінгу, а тому є впевненість в тому, що все в них вийде в подальшому.