Зустріч за ”круглим столом” на тему ”Електронна освіта”

 
31 березня 2014 року
Зустріч за ”круглим столом” у Волинському РТЦ відбувалася з освітянами в рамках проекту ”Публічні бібліотеки – мости до е-урядування: модель електронного суспільства”. Організатор зустрічі – Юлія Євпак, виконавчий директор ГО ”Фундація розвитку громад”, автор проекту з е-урядування. Питання,  винесене на обговорення – електронна освіта, зокрема, рівень такої освіти у волинських навчальних закладах і доступ до неї.
Директор бібліотеки Стасюк Л.А. розповіла присутнім про програму ”Бібліоміст”, яка впроваджується в публічних бібліотеках області з 2009 року, і спрямована на комп’ютеризацію книгозбірень зі створенням доступу в них до інтернету. Ця програма створила умови для впровадження нових послуг користувачам, в т. ч.  послуг, спрямованих на розвиток самоосвіти і навчання. Тому бібліотеки, покликані бути корисними своїм громадам, завжди раді співпрацювати з закладами освіти і сприяти всім бажаючим в доступі до освітньої інформації.
Координатор Волинського РТЦ Н.Рибачук зупинилась на одному з головних напрямків програми ”Бібліоміст” – навчанні бібліотекарів і користувачів у регіональному тренінговому центрі та навчальній програмі. Певний акцент був зроблений на дистанційному навчанні бібліотекарів. 
Представники Луцьких міського (Тетяна Власюк) та районного (Тамара Фрасоля) відділів освіти розповіли про ситуацію з електронними засобами на допомогу освіті у м. Луцьку та Луцькому районі. Хоча в школах є комп’ютерні класи та доступ до інтернету, та цього не достатньо для використання електронних послуг освітянами для підвищення фахового рівня та розвитку освіти. Тому публічні бібліотеки, оснащені сучасною комп’ютерною технікою, раді запропонувати свої послуги і педагогам.
Практичним досвідом використання сучасних технологій в колі поділилася педагог з ЗОШ с. Мильськ Рожищенського району Юлія Овруцька.

Зустріч з лікарем-імунологом у Волинському РТЦ

 
 
 31 березня 2014 р.
В рамках проекту ”Здорова нація – здорове майбутнє” відбулася зустріч з лікарем-імунологом. Лекція-презентація була спрямована на заходи, які сприяють захисту і укріпленню імунної системи. Лікар-фахівець Олег Яковенко в доступній популярній формі розповів учасникам про імунну систему і її функцію в організмі,  про імунітет вроджений та набутий, імунологічні розлади у людини, їх попередження і лікування в разі виникнення. Учасниками заходу були студенти навчальних закладів, користувачі, відвідувачі територіального центру соціальної допомоги. На скайп-зв’язку з Волинським РТЦ були користувачі Іваничівської центральної районної бібліотеки, які стали учасниками зустрічі з фахівцем-медиком.

Круглий стіл ”Електронна лікарня”



 

31 березня 2014 року
За круглим столом у Волинському РТЦ учасники обговорювали питання електронних послуг в медичній галузі Волині. Такий напрямок спілкування проходив в рамках проекту ”Публічні бібліотеки – мости до е-урядування: модель електронного суспільства”, який впроваджується бібліотекою спільно з ВОГО ”Фундація розвитку громад”. Модель ”електронної лікарні” саме на часі розвитку електронного суспільства. Учасникам хотілось почути від представника медичної галузі  інформацію про стан комп’ютеризації медичних установ міста і надання ними певних електронних послуг для громади, а також обговорити напрямки роботи, спільні для присутніх. Питання викликало певну дискусію, оскільки фінансування медицини залишається недостатнім порівняно з потребами. На цьому було наголошено заступником  начальника управління охорони здоров’я Луцької міської ради Миколою Якимчуком, який наглядно продемонстрував це показниками, розміщеними на сайті управління http://www.lutskzdorov.org.ua/index.php.
Ідею залучення грантових коштів через написання спільного проекту (бібліотека, медична установа, громадська організація), спрямованого на розвиток сучасних технологій та надання електронних послуг громадянам, озвучила  Юлія Євпак. Проект зацікавив всі сторони, оскільки інтереси в його реалізації взаємопов’язані.

УВАГА! КОНКУРС СОЦІАЛЬНОЇ РЕКЛАМИ!!!

Волинська обласна громадська організація «Фундація розвитку громад» спільно з Волинською державною обласною універсальною науковою бібліотекою ім. Олени Пчілки оголошують про початок конкурсу соціальної реклами (плакат, постер, малюнок для сіті-лайту) на тему популяризації здорового способу життя серед широких верств населення Волинської області.
 
1. Умови подання робіт на конкурс
1.1. Учасником конкурсу може бути будь-який автор у віці 14-23 роки, що надає (он-лайн та в друкованому/оригінальному вигляді) до Оргкомітету Конкурсу оригінал власного твору, крім членів журі, якщо його роботи відповідають правилам конкурсу.
1.2. Усі конкурсні роботи приймаються до 18 квітня 2014 року за адресами: 43000, м. Луцьк, вул. Шопена,11, Волинська ДОУНБ ім. Олени Пчілки (з приміткою – на конкурс соціальної реклами) та frgvogo@gmail.com
1.3. До кожної роботи подається обов’язково заповнена заявка на участь у конкурсі (див. додаток).
1.4. Термін подання робіт – до 18 квітня 2014 р. Роботи, надіслані після вказаного терміну до участі у творчому конкурсі не допускаються.
1.5. Подані на конкурс малюнки повинні бути оригінальними творами, створеними самою дитиною-учасником. Малюнки не повинні порушувати будь-які права третіх сторін
1.6. Кожен конкурсант може надати тільки одну роботу в одній номінації для участі в конкурсі.
2. Номінації конкурсу
Конкурс проводиться за такими номінаціями:
- оригінал-макети друкованої реклами (плакат, постер);
- фотографія.
3. Технічні вимоги до робіт, що беруть участь у конкурсі
Роботи на конкурс подаються у двох варіантах:
1-й варіант – у високій якості для друку і демонстрації на екрані (до 5 МБ для друкованої реклами). + Роздрукований, формат А4.
2-й варіант – у форматі малюнку. Техніка виконання — олівець, крейда, олія, акварель, гуаш, туш, фломастер, і т.д. Розмір робіт формат A4 (стандартний альбомний аркуш) або А3 в будь-якій техніці малювання.

Вимоги до робіт у номінації «фотографія» – формат PhotoShop, обсяг інформації в одному файлі – не менше 2 Мб і не більше 5 Мб, роздрукований формат А4.
Посилання на Положення про Конкурс: http://www.vogofrg.org/

Телефон для довідок: 067 332 88 02; 067 332 88 02;
0332 74 02 32; 0332 74 02 32

Дистанційна правова допомога

 
 
 25 березня 2014 року
Дистанційна правова допомога надавалася юристами Головного управління юстиції у Волинській області Алою Мазур та Сергієм Передоном. Тематика консультацій, що надавалися – реєстрація нерухомого майна. До фахівців за допомогою звернулися громадяни з Володимир-Волинського, Камінь-Каширського, Маневицького районів, смт Торчин (10 осіб)


 

Електронні послуги – для користувачів!



 
 
 
 24 березня 2014 року
 Учасниками тренінгу з е-урядування були студенти Луцького педадогічного коледжу. Познайомившись зі змістом проекту ”Публічні бібліотеки – мости до е-урядування: модель електронного суспільства”, розмовляли про електронні послуги, які доступні громадянам, та місце, де їх можна отримати. Таким місцем сьогодні може бути і є бібліотека – загальнодоступна установа, яка безкоштовно надає доступ до мережі Інтернет. На практичних заняттях знайомилися з електронними послугами різних напрямків, більше уваги надали сервісам, що пропонують пошук вільних вакансій. Працювали, зокрема, з сайтом Труд, де пошук роботи здійснюється за регіонами, категоріями, вакансіями. Тут також можна розмістити резюме. Саме на складанні резюме тренери зупинилися більш детально: як правильно заповнити, які дані подати про себе, щоб були переконливим для роботодавця, як написати змістовно і лаконічно. Тренерами для учасників були Вікторія Доскач, менеджер по персоналу ТОВ ”Українська Софтверна Компанія”, та Вікторія Сенюта, головний бібліотекар Волинської ДОУНБ ім. Олени Пчілки.

Про Технології Веб.2.0

 
 
 
17-21 березня 2014 року
Тренінг для бібліотекарів  з питань технологій Веб.2.0 відбувався у Волинському РТЦ. Учасники познайомилися з сервісами, які працюють за названими технологіями. З такими сервісами як блоги і соціальні мережі бібліотекарі знайомі більше, з ними працюють і вже мають певний досвід. Користуються у роботі і Вікіпедією, електронними бібліотеками. На тренінгові більше уваги було приділено фото/відеосервісам.  Що таке фото та відеохостинг, які засоби для розміщення фото в Інтернеті, їх зберігання? Що таке відеохостинг, формати для розміщення відеоматеріалів та відеоблогів, скачування відео,  інші питання розглядали учасники тренінгу. Також визначали значення сервісів фото-відеохостингу для бібліотек. На практичному занятті учасники спробували працювати з фотоматеріалом в програмі Windows Movie Maker, створили невеликий буктрейлер, який пропонуємо увазі користувачів.

Тренінг для бібліотекарів з е-урядування

 
 20 березня 2014 р.

Учасниками тренінгу з електронного урядування були бібліотекарі Локачинського, Ратнівського, Старовижівського, Шацького районів. Координатор Волинського РТЦ  зауважила, що тренінг проходить в рамках проекту ”Публічні бібліотеки – мости до електронного урядування: модель електронного суспільства”, що є продовженням ініціативи, розпочатої в 2013 році за наказом Міністерства культури України спільно з програмою”Бібліоміст”. Керівник проекту, виконавчий директор  ”Фундація розвитку громад”, Юлія Євпак докладно розповіла про проект і нові аспекти в його впровадженні, зокрема, електронну податкову звітність як один з видів е-послуг. Цікавим елементом тренінгу була ділова гра  ”податківці-бібліотекарі-підприємці”.

 На практичних заняттях з процесами електронної податкової звітності знайомили спеціалісти з ТОВ ”Українська Софтверна Компанія” Петро Деленів та Ольга Чикор.
Учасники намагалися опанувати нову для них програму M.E.Doc, яка використовується саме для подання податкової електронної звітності.  Бібліотекарі розуміли  роль сучасної бібліотеки в наданні нових послуг для членів своїх громад, тому старанно навчалися і закріплювали знання на практичних вправах.
Про електронні послуги правового спрямування розповіла бібліотекарям Олена Матвійчук, адвокат, керівник ВОГО ”Центр правової допомоги” (м. Ковель). Вона зауважила, що сучасні бібліотеки є об’єктами уваги громадськості як такі, що мають можливість брати участь у правовій освіті населення шляхом надання доступу до електронних правових послуг (консультацій). Пані Олена наголошувала на ролі бібліотек в розвитку правової свідомості і освіті мешканців області, особливо, мешканців віддалених населених пунктів.

Прес-конференція з приводу реалізації в області проекту з надання дистанційної правової допомоги


 
 


19 березня 2014 р.
У приміщені регіонального тренінгового центру Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки відбулася прес-конференція щодо реалізації в області проекту діяльності Центру дистанційної безоплатної правової допомоги для жителів віддалених громад.

Волинська ДОУНБ імені Олени Пчілки з її організаційно-технічними можливостями, створеними програмою „Бібліоміст” (тренінговий центр, наявність сучасної комп’ютерної техніки, інтернет, скайп-зв’язок, ін.), підтримала проект благодійної організації „Всеукраїнська коаліція з надання правової допомоги” щодо створення системи безоплатної правової допомоги з використанням новітніх інформаційних технологій. Проект діє з жовтня 2013 року в 8 областях України. Сприяє впровадженню проекту наявність комп’ютерів та доступ до інтернету завдяки програмі „Бібліоміст” у 84 бібліотеках Волині, з них 37 – у сільській місцевості. Особливе місце в реалізації проекту належить центральним бібліотекам, які є пунктами доступу до дистанційної правової допомоги. На цьму наголосила на прес-конференції директор Людмила Стасюк.

На разі Центр дистанційної правової допомоги для жителів віддалених громад діє при виїзній громадській приймальні Головного управління юстиції у Волинській області у Волинській ДОУНБ імені Олени Пчілки, на підставі затвердженого Порядку його роботи. Як зазначив Микола Герасимик, головний спеціаліст з правової освіти Головного управління юстиції, питання дистанційної правової допомоги розглядалося на засіданні обласної міжвідомчої координаційно-методичної ради з правої освіти населення. Проведено семінар-навчання для бібліотечних працівників області, а також 5 сеансів скайп-зв’язку з різних питань за наперед доведеним графіком у визначений день тижня – вівторок. Саме в цей день з 15 до 17 год. фахівці-юристи здійснюють прийом громадян. 
Роботу центру координує Єлов Віталій Андрійович, голова обласної організації Спілки юристів України, в рамках масштабної правозахисної  ініціативи, що діє у 8 регіонах України. Віталій Єлов, зокрема, розповів про впровадження проекту на Волині, характер правових питань, які більше цікавлять громадян, а також команду фахівців-юристі, які здійснюють онлайн прийом.
Контактні телефони:
(0332) 72-48-46 – директор бібліотеки Стасюк Людмила Антонівна; 
050-666-45-79050-666-45-79  – адвокат Єлов Віталій Андрійович


Про правову інформацію, консультації юристів в режимі он-лайн на сайті ”Правовий простір”

18 березня 2014 року
Відвідувачем Волинського РТЦ була керівник Волинської обласної громадської організації ”Центр правової допомоги” (м. Ковель) Олена Матвійчук, адвокат. Вона, зокрема, познайомила учасників тренінгу з такими електронними послугами як правові. Увага присутніх була привернута до сайту Правовий простір (http://legalspace.org/), який присвячений питанням безоплатної правої допомоги населенню. На сайті, зокрема, є можливість поспілкуватися з юристом в он-лайн режимі – задати питання і в короткий термін – 10-15 хв. – отримати кваліфіковану відповідь.
 Довідково.
Волинська ДОУНБ ім. Олени Пчілки ще восени 2013 року підтримала ініціативу ВОГО ”Центр правової допомоги” в створенні системи безоплатної правової допомоги он-лайн через бібліотеки, які мають доступ до Інтернету. Завдяки участі в програмі ”Бібліоміст” 85 бібліотек Волині оснащені сучасною комп’ютерною технікою з доступом до Інтернету, які впродовж дії проекту (2009-2014 рр.) трансформувалися в центри місцевих громад з наданням різноманітних інноваційних послуг. Участь в проекті ”Створення системи безоплатної правової допомоги он-лайн через бібліотеки, які мають доступ до Інтернету” впливатиме на зростання позитивних тенденцій у їхній діяльності. У рамках реалізації проекту книгозбірням відведена роль центрів громадської активності, розвитку правової свідомості мешканців віддалених сільських населених пунктів. Особливо важливим є отримання через бібліотеки правової допомоги людьми, позбавленими можливості виїхати за межі своїх населених пунктів, неповносправними. Проект є сприятливим для розвитку бібліотек і підвищення професійного рівня бібліотечних фахівців.

Дистанційна правова допомога

18 березня 2014 року

Чергове правове консультування віддалених громадян відбувалося з питань визнання правочинів – договорів, угод, заповітів тощо. Консультації надавав адвокат Колтонюк Юрій Віталійович (095-926-70-67).
Питання надходили з Маневицького, Ратнівського, Іваничівського, Камінь-Каширського районів. Громадяни зверталися до бібліотек, де розташовані пункти доступу до отримання правої інформації.

Бібліотекарі волинських бібліотек продовжують вивчати сучасні електронні послуги


 
 

18 березня 2014 року
Для групи бібліотекарів волинських бібліотек проводився тренінг з електронного урядування в рамках проекту ”Публічні бібліотеки – мости до електронного урядування: модель електронного суспільства”. Учасниками навчання цього разу були представники бібліотек Маневицького, Ковельського, Любомльського районів. З різними видами електронних послуг знайомили присутніх тренери Юлія Євпак та Ольга Хомяк. З процесами електронної податкової звітності допомагали розібратися спеціалісти з ТОВ ”Українська Софтверна Компанія” Петро Деленів та Ольга Чикор. Учасники активно працювали в новій для них програмі M.E.Doc, яка використовується саме для подання податкової електронної звітності. Новий вид електронних послуг є актуальним, і до бібліотек вже звертаються підприємці.
 

Про репродуктивне здоров’я жінок


17 березня 2014 року
Зустріч з лікарем-гінекологом в рамках проекту ”Здорова нація – здорове майбутнє” була присвячена репродуктивному здоров’ю жінок. Що таке репродуктивне здоров’я, як правильно вести себе в цей період, щоб не зашкодити здоров’ю, розповіли лікарі-гінекологи Юлія Матюшко та Раїса Мозолевська Комунального закладу "Луцький центр первинної медико-санітарної допомоги №2".
 
 Про раннє статеве життя, культуру статевих відносин, методи контрацепції та інші питання, важливі для репродуктивного здоров’я жінок, розповідала лікар Центру планування сім’ї Луцького клінічного пологового будинку Рибанович Анжела Аркадіївна (тел. 0332-23-25-04). Для тих, хто хоче знати все про репродуктивне здоров’я та планування сім’ї працює Всеукраїнська телефонна лінія  0-800-50-27-57, сайт Майбутнє варто планувати.
Учасники зустрічі активно спілкувалися з медиками, задавали питання, обговорювали певні ситуації. 
 

"Репродуктивне здоров'я та майбутнє"


Електронні книги: облік та каталогізація (вебінар)

 14 березня 2014 року
Учасниками вебінару «Облік та каталогізація електронних книжок» були працівники Волинської ДОУНБ ім. Олени Пчілки. Захід був проведений за сприяння Української бібліотечної асоціації, лектор – кандидат історичних наук, голова Секції університетських бібліотек УБА, Тетяна Ярошенко. Наявність е-книг в бібліотеках викликає поки що багато питань: як вірно облікувати таке видання, як представити в каталогах, як облікувати видачу е-видань?  Відповіді на ці питання шукали в матеріалах вебінару.

Користувачам Волинської ДОУНБ ім. Олени Пчілки – про модель електронного суспільства

 
14 березня 2014 року
Тренінг в рамках проекту ”Публічні бібліотеки – мости до е-урядування: модель електронного суспільства” відбувся у Волинському РТЦ для групи користувачів бібліотеки. Про те, що таке електронне урядування, електронні послуги, якими бувають електронні послуги – розмовляли учасники з тренерами Ольгою Хомяк та Юлією Євпак. Про адмістративні електронні послуги розповідали спеціалісти Головного управління юстиції у Волинській області Алла Мазур та Галина Андрусик. З новим напрямком електронних послуг, які надають податкові органи, знайомили спеціалісти з подання електронної звітності ТОВ ”Українська Софтверна Компанія”. Єфективним було практичне завдання, де учасники працювали в малих групах і представляли податківців, платників податків та тих, осіб, які проти електронних послуг. Варто відзначити, що цікавими були аргументи всіх груп учасників, навіть тих, хто проти такого виду послуг.
Учасники тренінгу на практичних заняттях знайомилися також з електронними послугами, які надаються громадянам різними установами і організаціями, зокрема: придбання проїзних квиточків, бронювання місць в готелях, пошук робочих місць, послуги юристів, тощо. Скористатися такими послугами допомагають публічні бібліотеки, у яких створений безкоштовний доступ до Інтернету.

Про електронні послуги для платників податків – бібліотекарям Ківерцівського району!


 
 

13 березня 2014 року
Тренінг за проектом ”Публічні бібліотеки–мости до електронного урядування: модель електронного суспільства” відбувся для бібліотечних працівників бібліотек Ківерцівського району. Що таке електронні послуги, які види електронних послуг – питання, відповіді, на які  учасники тренінгу вже знають із попередніх зустрічей у Волинському РТЦ. Сьогодні зроблений акцент на надання електронних послуг для платників податків – сервіс ”електронний податковий кабінет”, процес подання електронної податкової звітності, програми для подання е-звітності. Публічні бібліотеки розглядаються як місця доступу до е-послуг для широкого кола громадян з використанням ресурсної бази сучасних бібліотек. Бібліотеки Ківерцівського району в більшій мірі спробують попрацювати з надання таких послуг, оскільки район став пілотним у впровадженні нового проекту з електронного урядування. До проведення тренінгу долучилися виконавчий директор ВОГО ”Фундація розвитку громад” Юлія Євпак, податковий інспектор, ІТ спеціаліст Ківерцівської ОДПІ, Сергій Соловйов, спеціаліст з подання електронної звітності ТОВ ”Українська Софтверна Компанія” Петро Деленів. Учасники тренінгу працювали у відповідних програмах, відповіді на всі питання, що виникали в процесі роботи, надавали фахівці-податківців.