Презентація проекту ”Бібліотеки і виборчий процес” в Києві

27-28 листопада 2014 року
У ці дні в Києві відбувалася щорічна конференція УБА «Бібліотека – території єдності». Програма конференції включала також презентацію впровадження в бібліотеках проекту: ”Бібліотеки і виборчий процес: навчаємо бібліотекарів і виборців реалізації конституційних прав”. Проектом ВГО ”Українська бібліотечна асоціація” за підтримки Посольства США в Україні передбачалося проведення низки вебінарів з залученням широкої аудиторії учасників. Волинську ДОУНБ імені Олени Пчілки на форумі представляли голова ВОВ УБА Лариса Назарчук і тренер Волинського РТЦ Ольга Хомяк, яка і розповіла колегам з інших бібліотек про впровадження проекту на Волині.

Толерантність як крок до свободи

 

19 листопада 2014 року
Дискусія з питань толерантності у суспільстві відбувалася в дружелюбній хорошій атмосфері  у Волинському РТЦ. Шляхи порозуміння та взаємозв’язок між громадою - владою - вірою намагалися разом з молоддю знайти в українському суспільстві, кимось умовно поділеному на Захід та Схід.
 
 Учасникам було запропоновано переглянути уривок з фільму Мустафи Наєми «Контакт». В дискусію вступили Михайло Бучак, настоятель Свято-Покровського храму у селах Маяки та Сирники, депутат Луцької районної ради, Віталій Пешук, провідний спеціаліст  сектору у справах національних відділу інформаційної діяльності, преси та книговидання облдержадміністрації, студенти Луцького педагогічного коледжу, працівники бібліотеки. Організатор зустрічі – Юлія Євпак, виконавчий директор ГО ”Фундація розвитку громад.
Зійшлися на тому, що для загального блага України потрібно, щоб вона жила в кожному окремо, підтримувалися ідеї Революції Гідності, сповідувалася віра в Бога та любов  до ближнього.

Можливі порушення виборчих прав громадян. Способи захисту і відповідальність

 
18 листопада 2014
Відбувся останній (шостий) вебінар з циклу ”Бібліотеки і виборчий процес: навчаємо бібліотекарів і виборців реалізації конституційних прав”. Під час онлайн-зустрічі тренер Ольга Хомяк зупинилася на наступних питаннях:
  • Сутність і причини порушення виборчого законодавства.
  • Значимість порушень та їхній вплив на результати виборів
  • Механізми захисту від порушень
  • Відповідальність за порушення законодавства про вибори народних депутатів України 
До вебінару приєдналися 18 бібліотек, відвідувачі яких стали його учасниками. Слухачам пропонувалося також дати відповідь на питання анкети, яку вони могли бачити. 

Тренінг-дискусія «Почути один одного: розвиток ідей толерантності»



 
 
 
 

17 листопада 2014
 У Волинській ДОУНБ ім. Олени Пчілки відбувся тренінг-дискусія за участі студентів Луцького педагогічного коледжу. Захід проведений з ініціативи Центру європейської інформації (ГО «Фундація розвитку громад») з нагоди Міжнародного дня толерантності.
На тренінгу студенти дізналися, що таке толерантність та як бути толерантними, навчилися прийнятим в суспільстві принципам спілкування, розмірковували як уникнути конфлікту та агресії. Майбутні педагоги переглянули сюжет, героями якого стали переселенці на Волинь зі Сходу, обговорили його. Також кожному учаснику було запропоновано дізнатися самим, наскільки вони є толерантними, перевірити своїх одногрупників та пройти тест на толерантність.
«Тут зібралась молодь з усіх куточків Волині. Я приємно вражена тим, наскільки толерантні педагоги будуть навчати наших дітей. Бо як ми не провокували їх на емоції – вони не піддалися. А ще дуже важливо, що коли ми їх спитали про те, що їх об’єднує, майже всі з гордістю відповіли, що вони українці» – виразила своє враження від заходу Юлія Євпак.
Довідково:
 Міжнародний день толерантності відзначається 16 листопада у всьому світі. Саме в цей день в 1995 році на 28-й Генеральній конференції ЮНЕСКО ухвалили Декларацію принципів терпимості. В Україні поки що цей день не настільки популярний, як в інших країнах, але актуальний. Ці принципи закріпили у Загальній декларації прав людини, що проголошує неприйняття усіх форм дискримінації, недопущення геноциду і покарання за нього

Вебінар ”Вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” у Волинському РТЦ

 
 
 12 листопада 2014 року
Вебінар, присвячений виборам депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів з циклу ”Бібліотеки і виборчий процес”, відбувся у Волинському РТЦ. Тренер Ольга Хомяк зупинилася на наступних питаннях:
  • Місцеве самоврядування. Статус депутата місцевої ради.
  • Діяльність депутата місцевої ради у виборчому окрузі.
  • Основні засади місцевих виборів.
  • Суб`єкти та етапи виборчого процесу.
  • Види місцевих виборів, порядок і строки їх проведення.
  • Виборчі округи, виборчі дільниці та виборчі комісії.
  • Виборці, висування та реєстрація кандидатів.
  • Голосування, встановлення та оголошення результатів виборів.
Учасники он-лайн зустрічі відзначили корисне, змістовне викладання теми, була висловлена думка слухачів щодо зміни існуючого типу виборчої системи та підвищення правової культури учасників виборчого процесу.


Тренінги для бібліотекарів Волинської області

11-12 листопада 2014 року

В рамках обласного семінару методистів центральних районних (міських) бібліотек Волині проведені тренінги  з питань популяризації інноваційних послуг у бібліотеках області, самовдосконалення бібліотекаря і набуття ним відповідних професійних навичок (компетенцій), створення позитивного іміджу в громаді і ролі піар-заходів, впровадженні електронної звітності бібліотек. Цікавою була робота в групах і презентація практичних завдань.
 
Розпочала зустріч з методистами директор Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки Людмила Стасюк і зупинилася на питаннях управління інноваціями у діяльності бібліотек області. На основних напрямках діяльності бібліотек області взагалі і, зокрема, завданнями на наступний рік зосередила увагу Марія Назаревич, заступник начальника управління культури Волинської облдержадміністрації. Вона також розповіла про проект Стратегії розвитку області на період до 2020 року і основні стратегічні орієнтири діяльності для бібліотечної галузі Волині.

Мультимедійні презентації про діяльність публічних бібліотек області представили всі учасники семінару, продемонструвавши нові форми роботи з використання нових технологій.
Важливим аспектом діяльності бібліотек є співпраця з громадами – і саме на особливостях такої співпраці зупинилися  методист обласної наукової бібліотеки Ольга Кушнерик. У форматі сучасності пропонували працювати з юнацтвом методисти Волинської обласної бібліотеки для юнацтва, а обласна бібліотека для дітей визначила форми і методи роботи з дітьми, продемонструвавши нетрадиційні підходи до такої діяльності.
 

Продовжилася робота семінару у Камінь-Каширській ЦБС, де учасники познайомилися з досвідом методичної роботи у бібліотеках системи. Про методичну службу як фактор впливу на діяльність і розвиток сільських бібліотек розмовляли за виїзним круглим столом у Камінь-Каширській районній бібліотеці.

Засідання дебатного клубу

 
 
 

6 листопада 2014 року 
Відбулося чергове засідання дебатного клубу "Інтелектуальна толока", який створений як нова платформа, для надання можливості молоді міста розвивати свої ораторські здібності, вміння переконувати та правильно аргументувати та багато іншого. Клуб функціонує при ВДОУНБ імені Олени Пчілки. 
Під час обговорення здійснювався міні тренінг по аргументації та контраргументації. 

Навчання у Волинському РТЦ продовжується

5 листопада 2014 р.
Курси з основ комп'ютерної грамотності і роботи мережі Інтернет для учасників поважного віку продовжуються. Сьогодні вони створили власні електронні скриньки і спілкувалися між собою, приєднуючи текстові і фото файли. Учасники все більше набувають майстерності під керівництвом тренера Олександра Іванюка.
 
 
 
 

Вебінар на тему ”Вибори Президента України” з циклу ”Бібліотеки і виборчий процес”

 

5 листопада 2014 року
Черговий вебінар з циклу  ”Бібліотеки і виборчий процес: навчаємо бібліотекарів і виборців реалізації конституційних прав” відбувся у Волинському РТЦ. Учасники змогли познайомитися з наступними питаннями: 
  • Президент України. Статус, обов’язки та повноваження.
  • Законодавча база виборів Президента України.
  • Вибори Президента. Загальні положення.
  • Суб’єкти та етапи виборчого процесу виборів Президента України.
  • Права громадян України (виборців) у президентських виборах.
  • Права та вимоги до кандидатів у Президенти України. Висування та реєстрація.
  • Передвиборна агітація.
  • Виборчі комісії.
  • Голосування. Підрахунок голосів.
  • Встановлення та оголошення результатів виборів Президента України. 
Учасниками зустрічі були користувачі Ківерцівської, Старовижівської, Нововолинської, Ковельської, Ратнівської, Маневицької ЦБС, а також працівники Волинської ДОУНБ ім. Олени Пчілки, зацікавлені в тематиці вебінару.

Комп’ютерні курси для людей поважного віку

 

3 листопада 2014 року
Курси з основ комп’ютерної грамотності та роботи в Інтернеті розпочалися у Волинському РТЦ. Їх учасники – відвідувачі територіального центру соціального обслуговування у м. Луцьку та мешканці зі східних областей України, які змушені були переїхати на Волинь.
 
Коли запитали у присутніх, для чого вони хочуть навчитися працювати за комп’ютером, то почули відповіді: розмовляти через Skype, користуватися електронною поштою, вміти зайти в "Однокласники" та інші соціальні мережі, читати новини з Інтернету, користуватися електронними бібліотеками. Звичайно ж в перший день наші учні до "Однокласників" не потрапили – вивчали клавіатуру, мишку, ”робочий стіл” і створювали папки для зберігання документів. Перші кроки пройшли вдало. Успіхів!!!