З Новим роком та з Різдвом Христовим!


Відеоконференція ”Бібліотека – територія єдності”

 
 

29 грудня 2014 року

Друга відеоконференція з питань роботи бібліотек із внутрішньо переміщеними особами (ВПО) відбулася за ініціативи Чернігівського обласного відділення УБА. Волинська ДОУНБ  імені Олени Пчілки була учасником спілкування разом із Вінницькою, Чернівецькою, Харківською, Закарпатською обласними науковими бібліотеками. Досвід діяльності бібліотек з названих питань був взаємокорисним і вартим того, щоб ним поділитися. Хоча напрямки роботи з ВПО подібні, в кожної бібліотеки є свої особливості. Учасниками відеоконференції зі сторони Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки були Л. Стасюк, директор бібліотеки, заступники – Н.Рибачук, Є.Євтушок, завідувач відділу автоматизації і комп’ютерних бібліотечних технологій  С. Ворожейкіна, працівники бібліотеки.
Всі публічні бібліотеки в переважній більшості активізували роботу з ВПО і продовжують цю діяльність за ініціативи Міністерства культури України, яке запропонувало реалізувати проект «Бібліотеки як центри підтримки громади в умовах воєнної загрози: робота з внутрішньо переміщеними особами» (Наказ № 773 від 18.09.2014). Бібліотеки Волині активно підтримали ініціативу Міністерства культури України  і долучилася до організації загальнонаціонального руху, спрямованого на бібліотечне обслуговування та допомогу тим, хто з відомих причин був вимушений залишити свої домівки на Сході України та в Криму. Проте ”така діяльність у бібліотеці мала місце ще до оголошеного проекту, саме тоді, коли діткам з сімей переселенців вручили ранці і канцелярське приладдя напередодні свята 1 Вересня” – наголосила Людмила Стасюк, директор.
За останніми даними на Волинь приїхало близько 1,5 тис сімей, із них  переважна більшість – із зони АТО, В області працює координаційний штаб, який цілодобово консультує переселенців. Інформаційно-довідкову викладку матеріалів з необхідною інформацією для внутрішньо переміщених осіб з Криму та східних регіонів України розгорнуто у Волинській ДОУНБ імені Олени Пчілки. Сьогодні в області кваліфіковані послуги переселенцям надає 21 бібліотека – в тих населених пунктах, де є більша кількість сімей, переміщених із зони АТО чи Криму, хоча в інших книгозбірнях також обслуговуються користувачі цієї категорії. Варто наголосити, що всі послуги у бібліотеках Волині внутрішньо переміщені особи отримують безкоштовно. Найбільш популярними серед них є послуги, пов’язані з використанням комп’ютерів та інтернету. Так учасниками тренінгу з основ комп’ютерної грамотності були і наші користувачі-переселенці. Є серед них і ті, що приходять до бібліотеки щоденно поспілкуватися з рідними, що залишилися в зоні АТО, адже тепле слово близької дорогої людини зігріває і вселяє надію на перемогу і успіх. Для діток з сімей переселенців у бібліотеці організовані і діють курси з вивчення англійської мови. А дорослі члени родин мають змогу відвідувати щонеділі клуб спілкування англійською мовою з переглядом англомовного фільму.
Напередодні виборів депутатів до Верховної Ради переселенці в значній мірі потребували інформації та консультацій щодо процедури зміни місця голосування. Необхідною також була допомога бібліотекарів у пошуку роботи, житла. Особливо важливою для ВПО була і є фахова правова допомога. Переселенці в повній мірі мали змогу користуватися безоплатними послугами фахівців громадської приймальні Головного управління юстиції у Волинській області, що діє у Волинській ДОУНБ імені Олени Пчілки. Крім того, безоплатна правову допомогу отримували жителі віддалених районів, яка надавалася і продовжує надаватися фахівцями щовівторка в режимі он-лайн. До речі, останній дистанційний прийом юриста (23.12.2014) був присвячений законодавству про забезпечення прав  та свобод внутрішньо переміщених осіб.
Внутрішньо переміщених осіб завжди раді бачити в бібліотеках на презентаціях, зустрічах з непересічними особистостями, засіданнях тематичних клубів, круглих столах, конференціях. А окремі заходи організовуються саме для сімей переселенців. Так нещодавно для діток учасників АТО та діток з сімей вимушених переселенців відбувся майстер-клас з розмальовування дерев’яної іграшки. Спочатку народний умілець Андрій Бондарук розповів присутнім про історію української традиційної дерев’яної іграшки, а  потім вручив всім діткам дерев’яні заготовки для розмальовування. Техніку розмалювання опановували разом з художником Іриною Сардак-Бондарук, вона ж розповіла і про фарби, які використовуються для цієї творчості, і гаму кольорів. Дітки з задоволенням займалися цікавою і новою для них справою. Як і годиться, наприкінці зустрічі Святий Миколай через свого помічника – народного умільця Андрія Бондарука – вручив дітлахам подарунки – солодощі, іграшки, книги. Подія відбулася за участі ГО ”Самопоміч”, ВОБФ ”Карітас-Волинь”, а також БФ ”Ефективне суспільство”.
Заходи за участі ВПО стали вже невід’ємними від бібліотечного життя, а самі переселенці стали постійними користувачами бібліотек. Серед них є багато цікавих особистостей, які волею долі змушені були докорінно змінити своє звичне життя і призвичаїтися до нового. Інколи вони потребують звичайного спілкування з людьми, які б їх просто вислухали. Інші – викладають свої думки на папері і видають книги. Саме з однією з таких переселенок – письменницею з Луганська Маргаритою Сурженко відбувалася зустріч 25 грудня. Вона  презентувала свою книгу «АТО. Історії зі Сходу на Захід». Це розповідь про трьох зовсім різних людей, яких об’єднала ситуація, що трапилася у їхньому рідному Луганську. Вони не були знайомі, але знайшли один одного на Західній Україні. «Це історія про патріотів, – наголосила Маргарита Сурженко, – дуже рідко про це говорять, але в Луганську є справжні чоловіки, які зараз воюють на стороні України. Хтось з них спершу може й не був патріотом, але вийшов із своєї зони комфорту, зрозумів що є інші цінності, інша Україна і полюбив її”.  Маргарита Сурженко народилася в Луганську, зараз живе у Києві. Свого часу жила на Волині, там родині допомагали волонтери, бо грошей на житло не було. У своїй книзі згадує Луцьк і події, з ним пов’язані.
Варто відзначити, що до зустрічей з переселенцями і заходів, що організовуються для них, долучаються наші партнери – громадські організації, благодійні фонди, волонтери. Бібліотекарі також не стоять осторонь заходів, зініційованих громадськими активістами. Так, напередодні дня Святого Миколая у бібліотеці в рамках щорічної Всеукраїнської благодійної акції «Миколай про тебе не забуде!» працювала Фабрика Святого Миколая. На фабрику потрапило багато іграшок, дитячих книг, солодощів, канцелярського приладдя від небайдужих громадян і Луцька, і області, з яких волонтери формували подарунки для діток із соціально вразливих сімей, сімей переселенців, інвалідів. Такі ж подарунки поїхали до малечі і в зону АТО. Неодноразово бібліотекарі долучалися до різноманітних ярмарок-продажів виробів народних умільців, книг,  акцій зі збору коштів для сімей учасників АТО та сімей переселенців, організованих ВОГО ”Фундація розвитку громад” – постійного партнера бібліотеки.
Робота з внутрішньо переміщеним особам продовжується, і бібліотекарі завжди раді бачити їх в книгозбірнях і допомогти.
Сьогодні є вже історії успіхів, які починалися в бібліотеках:
 

В Ратнівській книгозбірні для представників трьох сімей, переселенців з Донецької області, була надана консультація в режимі он-лайн щодо надання їм у постійне користування земельної ділянки під забудову, про можливість переведення студента в інший вуз зі збереженням умов навчання та результатів зданих сесій.
У Луцькій бібліотеці-філії діти безкоштовно користуються інтернетом та спілкуються з рідними через скайп-зв’язок. Мати працевлаштувалася у ТОВ "Кромберг енд Шуберт Україна". Ще одна сім’я (Хоружий О.М. та Хоружа О.О.) стали постійними користувачами бібліотеки. Дочка, студентка Луганського педагогічного інституту, факультету психології за допомогою інтернету познайомилася з учасником АТО, який перебуває на лікуванні у Луцькому військовому госпіталі, дівчина запропонувала свою допомогу як психолога, передає для читання книги.
У Нововолинську читачами бібліотеки стала  сім’я з м. Сімферополя – мама Тетяна Болгарова та син Тимур Муллагаєв. Хлопчик дуже любить читати казки, тому користується фондами відділу дошкільників та учнів 1-9 класів центральної міської бібліотеки (ЦМБ). Мама – швачка – користується в читальному залі ЦМБ журналами ”Бурда”, які містять викройки і тому завжди в нагоді. Крім того, завдяки безкоштовному інтернету і мама, і син мають можливість поспілкуватися з рідними, вести власний блог  і користуватися іншими ресурсами.

В Горохові 2 місяці тому до бібліотеки завітав достойний, інтелігентний чоловік поважного віку, розмовляв не місцевою говіркою. Виявив бажання стати користувачем бібліотеки. Як виявилося, Захарченко Іван Михайлович (1948 р. н.)  – переселенець з Луганщини, в минулому вчитель української мови та літератури, культурний, цікавий співрозмовник. Раніше ніколи не був на Волині, але рятуючись від війни, опинився в Горохові. В бібліотеці його цікавить історія Волинського краю, Горохівщини, творчість волинських письменників. А нещодавно він привів до бібліотеки свою дружину – бібліотекаря-пенсіонера. Вона була в захопленні від бібліотеки, цікавилася фондом, періодикою, але найбільше була зачарована вишивками та вишитим портретом Шевченка.  Було приємно чути від поважної жінки, що у тут чудова аура і атмосфера. ”Не знаю, чи це історія успіху, – каже директор бібліотеки, – але ми раді, що хоч якось змогли розважити простих людей, які близькі нам за професіями, які в старшому віці змушені покинути рідну домівку і рятуватися від війни. А ще Іван Михайлович, (можливо чув наші розмови) постійно ніби оправдувався за своїх земляків-луганчан: «Не всі там такі, є й хороші, порядні люди…»”.

Створення та оформлення ділових документів

 
23 грудня 2014 року
Правильно оформити ділові документи не завжди просто – потрібно знати певні правила з діловодства, стандарти відступів, використання шрифтів, розміщення текстів і т. д. Тренінг для завідувачів відділів був присвячений саме цим питанням. Завідувач канцелярії Ольга Гармідер зупинилася на оформленні тих документів, з якими найбільше стикаються працівники в процесі роботи.

На вимогах до оформлення планів та звітів про діяльність відділів  розповіла Євгенія Євтушок, вона також звернула увагу на застосуванні шрифтів у написанні текстів, формуванні розділів, інше.
 
Про програму Word, яка використовується для роботи з документом, нагадала Софія Ворожейкіна, зокрема: параметри сторінки, розміщення текстів, міжрядкові інтервали, автоматичну номерацію, а також створення таблиць та роботу з ними.

Практичними вправами бібліотекарі закріпили свої знання та набули нових навичок.

Про освіту, студентів і самоврядування

 
18 грудня 2014 року
Тренінг для учнів 11 класів «Права школярів та студентів на самоврядування» відбувся за ініціативи Центру європейської інформації у м. Луцьку та ВОГО «Фундація розвитку громад», провела його спеціаліст з міжнародних відносин та права Юлія Пащенко.
 
Як наголосила Юлія Пащенко, 6 вересня набув чинності новий Закон «Про вищу освіту», прийнятий парламентом у липні 2014 року. Майбутні студенти дізналися про зміни, запущені цим Законом, зокрема:
- в українських вузах більше не буде «вічних» ректорів та деканів;
- якість освіти контролюватиме незалежний орган;
- в Україні, як у Європі, буде 5 освітньо-квалікафікаційних рівнів (ступінь «спеціаліста» буде скасовано);
- навчання в українських вузах – тільки українською мовою, а для студентів-іноземців – окремі групи.

В новому Законі йдеться також про: академічну автономію вузів, фінансову та господарську автономію, сильне студентське самоврядування, прозорість та війну з плагіатом, академічну мобільність, державне фінансування науки та інше.
Хвилювало присутніх (майбутніх студентів) питання стипендій. Багато хто запитував, чи будуть стипендії тепер взагалі. Юлія Пащенко зазначила, що стипендії будуть, але далеко не для всіх. Відтепер кількість бюджетних місць по кожній спеціальності буде скорочено до 5% і за отримання та збереження цього місця студент має боротися як під час вступу до вузу, так і протягом всього терміну навчання. Але такі старання мають сенс, бо відтепер стипендії будуть нараховуватися на рівні прожиткового мінімуму.

Старшокласникам було цікаво дізнатися про податкову соціальну пільгу для тих, хто вчиться і працює, про те, як платити менше за проживання в гуртожитку, про право на матеріальну допомогу від профспілки, про те, як повернути частину коштів за навчання на контрактній основі, про поселення студентських сімей в гуртожитках та ще багато чого іншого.

«Вважаю, що ці зміни у законодавстві позитивно вплинуть на українську освіту в цілому. Вони приймалися згідно аналізу роботи багатьох вузів у Європі, тож можуть стати поштовхом до того, щоб наша держава стала ближче до вступу в ЄС» – підсумувала Юлія Пащенко.

Майстер-клас для дітей учасників АТО та з сімей переселенців зі Сходу

17 грудня 2014 року 
   Дітки учасників АТО та з сімей вимушених переселенців зі східних областей України, які опинилися у Луцьку волею долі, завітали до бібліотеки напередодні дня Святого Миколая – їх запросили на майстер-клас з розмальовування дерев’яної іграшки. Народний умілець Андрій Бондарук спочатку розповів присутнім про історію української традиційної дерев’яної іграшки, а  потім вручив всім діткам виготовлені ним раніше іграшки для розмальовування.
   
   Техніку розмалювання опановували разом з художником Іриною Сардак-Бондарук, вона ж розповіла і про фарби, які використовуються для цієї творчості, і гаму кольорів. Дітки з задоволенням займалися цікавою і новою для них справою, а допомагав їм в цьому Андрій.
   Як і годиться, наприкінці зустрічі Святий Миколай через свого помічника – народного умільця Андрія Бондарука – вручив дітлахам подарунки – солодощі, іграшки, книги.
   Подія відбулася за участі ГО ”Самопоміч”, ВОБФ ”Карітас-Волинь”, а також БФ ”Ефективне суспільство”. 
   Дякуємо учасникам і організаторам за змістовний і цікавий захід!

Дистанційні консультації юристів з питань спадкового законодавства


16 грудня 2014
Онлайн прийом з питань спадкового законодавства провела нотаріус Грушицька Віталіна Віталіївна  (т.м. 095-789-24-56). За консультаціями звернулися мешканці Любешівського, Любомльського, Шацького, Ратнівського, Іваничівського Маневицького районів. Питання, з якими зверталися за консультаціями до юриста, завжди популярні і актуальні. Центральні районні бібліотеки створили сприятливі умови мешканцям своїх населених пунктів та користувачам бібліотеки для доступу до інтернету. Варто нагадати, що дистанційна правова допомога здійснюється в рамках реалізації Закону України „Про безоплатну правову допомогу”. Організовує безоплатну допомогу та координує діяльність обласна організація спілки юристів України (м. Луцьк, вул. Словацького, 30, оф. 7, керівник – Віталій Андрійович Єлов).

Інформаційно-правова година



15 грудня 2014 р. 
”Очищення влади (люстрація): правові аспекти” – така тема зустрічі педагогів з головним спеціалістом з правової роботи Головного управління юстиції у Волинській області Миколою Герасимиком, яка відбувалася у Волинському РТЦ. Учасникам зустрічі – вчителям історії та права загально-освітніх шкіл, які підвищували кваліфікацію у волинському інституті післядипломної освіти – юрист роз’яснив норми Закону України ”Про очищення влади”, пояснив правові та організаційні засади проведення перевірок державних службовців.

Завідувач відділу читальних залів бібліотеки Жанна Литвина запропонувала присутнім ознайомитися з періодичними виданнями історичної тематики, книгами з питань історії та права, колекцією рідкісних і цінних документів, які зберігаються у фондах бібліотеки (”Вестник древней истории”, 1946 р.; ”Вопросы истории”, 1947 р.; ”Український історичний журнал”, 1958 р., книги з права 30-40-х років). 

 













Учасники зустрічі мали також можливість переглянути виставку ”За демократію через право”, на якій представлена національна законодавча база в сфері протидії корупції.

Опановували АІБС ІРБІС

 
 
9-11 грудня 2014

Учасники тренінгу вже вкотре повернулися до теми використання системи автоматизації бібліотек ІРБІС, яка застосовується для автоматизації виробничих процесів. На цей раз тренінг проводився для бібліотекарів, які проводять електронну реєстрацію користувачів і формують відповідну базу даних. Як правильно працювати з системою,  вірно вносити дані і вчасно виправляти помилки, працювати з веб-камерою і робити якісне фото, – ці та інші питання розглядали бібліотекарі на заняттях з тренером ТЦ та колегами, які є фахівцями у виконанні даних процесів.
 
 

Перегляд фільму ”Кіноплівка” у Волинському РТЦ

 
8 грудня 2014 року
У Волинському регіональному тренінговому центрі о 16.00 зібралися бажаючі переглянути фільм із переліку фільмів-учасників міжнародного кінофестивалю Docudays UA. Присутні мали змогу познайомитися з сюжетом короткометражної стрічки, відзнятої режисером Джоном Блуеном, ”Кіноплівка”. Дія фільму відбувається у проекційній кімнаті. Посеред сеансу несподівано виникає плутанина з рулоном кіноплівки. Кіномеханік повинен дуже швидко все виправити, не гаючи жодної секунди перед зміною рулону. Він спокійно пояснює практиканту все, що слід зробити, доповнюючи інструкції власними спогадами. Ця щира, бешкетна присвята вмираючій професії демонструє справжню майстерність і знята одним кадром.

Доступ до світової мережі не має вікових обмежень!

 
 
 
1-5 грудня 2014 року
Що шукають у всесвітній мережі люди поважного віку? Чому хочуть потрапити туди якнайшвидше? – бо хочуть спілкуватися. Так відповіли нам наші учасники тренінгу з основ комп’ютерної грамотності і роботи в мережі Інтернет. Вони, зокрема, зауважили, що мають надію в соціальних мережах знайти своїх однокласників, родичів, з якими давно втратили зв’язки. Впевнені, що опанувати майстерністю віртуальних подорожей зможуть досить швидко, а тому часу даремно не гаяли.
Серед поважних учнів були відвідувачі територіального центру соціального обслуговування м. Луцька, з яким бібліотека налагодила співпрацю, і тепер вони є постійними активними учасниками багатьох подій в книгозбірні. Бажання ж оволодіти комп’ютером та інтернетом настільки велике у багатьох поважних осіб, що потреба в курсах з їх вивчення постійно зростає. Що ж, ми раді допомогти бажаючим навчатися і запрошуємо до тренінгового центру!

Перегляд фільму ”Лізо, ходи додому”


 

4 грудня  2014 року
Відбувся черговий перегляд фільму у рамках ХІ МАНДРІВНОГО МІЖНАРОДНОГО ФЕСТИВАЛЮ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ DOCUDAYS UA - 2014. На цей раз глядачі мали змогу переглянути стрічку ”Лізо, ходи додому”, відзняту режисером Оксаною Бурою. Фільм про маленьку дівчинку Лізу, яка постійно кудись тікає. Її життя похмуре й жорстоке, тому вона шукає прихистку в природи. Найбільш приголомшливим у цьому фільмі є те, що він дозволяє усвідомити жах ситуації, але не піддатися темряві гнітючих подій на екрані. Ми бачимо дорослий світ крізь незіпсоване дитяче сприйняття. Право на щасливе дитинство має кожен, але не кожен може ним скористатися нажаль!

Правова допомога юристів у Волинській ДОУНБ ім. Олени Пчілки

 
 
 
2 грудня 2014 року
Продовжувалося консультування громадян області з питань права фахівцями обласного центру .
Впродовж листопада місяця правова допомога надавалася з наступних питань:
  •  Питання сімейного права: розірвання шлюбу, аліментні зобов’язання, позбавлення та оспорення  батьківства, поділ спільного майна подружжя, припинення частки у спільному майні подружжя (Єлов Віталій Андрійович)
  • Питання захисту права власності (Колтонюк Юрій Віталійович) 
  • Питання виконання судових рішень: порядок здійснення виконавчого провадження; порядок здійснення  звернення стягнення на майно боржника, заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи боржника; виконання рішень  за якими боржник зобов’язаний особисто вчинити певні дії тощо (Клехо Анатолій Євгенович)
  • Нотаріальне оформлення спадкових прав та вчинення інших нотаріальних дій (Грушицька Віталіна Віталіївна) 
  • Реєстрація прав на нерухоме майно (Кратік Антоніна Семенівна)
  • Права одиноких батьків та матерів (Спірна Юлія Петрівна)
  • Захист прав боржників у виконавчому провадженні (Петрук Ігор Володимирович)
  • Право на відшкодування матеріальної та моральної шкоди в зв’язку з неправомірними діями працівників органів дізнання, досудового слідства та суду (Єлов Віталій Андрійович) 
Близько 30 осіб з районів області отримали правові консультації з того чи іншого питання. Центрами доступу до дистанційної допомоги виступили центральні районні бібліотеки, оснащені комп’ютерною технікою з доступом до мережі Інтернет.
Зустріч з юристом 2 грудня була присвячена питанням захисту права власності.

Перегляд фільму про права людини у Волинській ДОУНБ ім. Олени Пілки

 
 
 1 грудня 2014 року
У рамках ХІ Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays відбувся перегляд фільму ”Життя в раю: нелегали по сусідству”. Стрічка викриває систему швейцарської політики надання притулку біженцям і те, як привілейовані жителі Заходу поводять себе з сусідами-біженцями. Як це впливає на їхні життя і як воно – бути шукачами притулку в «раю»? – про це фільм режисера Романа Вітала.
http://www.docudays.org.ua/2014/movies/docupravo2014/zhittya-v-rayu--nelegali-po-susidstvu/

Запрошуємо на курси з вивчення основ комп’ютерної грамотності!

Б Е З К О Ш Т О В Н О !!!
У Волинському тренінговому центрі 
розпочинаються курси з вивчення основ  комп’ютерної грамотності
 та роботи в мережі Інтернет
Початок занять – 1 грудня 2014 року об 11.00
Термін навчання – 5 днів

Запрошуємо бажаючих завітати за адресою:
м. Луцьк
вул. Шопена, 11
Тел. для довідок: 0956726104, 78-93-59