Розумна статистика для правильних рішень



22-23 квітня 2015 року
Запровадження нових технологій у роботу бібліотек стало ключем до підвищення популярності цих закладів у  громаді та створення на їх базі додаткових можливостей. Саме тому Рада міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) у рамках програми «Глобальні бібліотеки»  за підтримки Фундації Білла та Мелінди Гейтc розробила новинку – програмний продукт для використання в бібліотеках, який називається Data Giraffe (Дата Жирафа). «Жирафка», як називають її в українських книгозбірнях, дозволяє відстежувати рівень використання комп’ютерів та конфіденційно й оперативно спілкуватися з користувачами. Дані, які можна легко отримати за допомогою цієї програми, надзвичайно корисні:  промовисті цифри і відгуки користувачів служать вагомими аргументами для доведення затребуваності бібліотечних послуг і захисту інтересів бібліотек, а також для ефективнішого управління бібліотечними ІТ-послугами. 
«Жирафка» виконує дві основні функції:
1. Ведення обліку часу роботи комп’ютерів, які використовуються для публічного доступу до інтернету в бібліотеці. Зокрема, програма надає розгорнуту статистику по годинах активної роботи користувачів за комп’ютерами, годинах простою та годинах відсутності інтернету на них. Більше того, в функції програми закладено автоматичний підрахунок навантаження (у співвідношенні до робочого часу бібліотеки) як на кожну одиницю техніки, так і на весь масив комп’ютерів у публічному доступі по будь-якій частині системи та за будь-який період часу. Отримані дані можна завантажити в «Ексель»  для подальшої обробки та аналізу.
2. Проведення опитувань (анкетування) користувачів, які працюють з комп’ютерами в бібліотеці, для здійснення досліджень в бібліотечній галузі.

0 коментарі:

Дописати коментар