Децентралізація: волинський аспект. Питання діяльності бібліотек.



18 листопада 2015 року

 У Волинській ДОУНБ імені Олени Пчілки відбулася чергова зустріч з представниками Офісу реформ у Волинській області – експертами Світланою Думською та Петром Верзуном, яка була присвячена обговоренню реформи децентралізації, зокрема, її впливу на галузь культури взагалі і тих викликах, які стоять перед бібліотеками краю, адже до цього часу їх життя було регламентоване централізацією. На ці питання і був спрямований вектор дискусії.

Учасниками зустрічі у бібліотеці були Валерій Дмитрук –  начальник управління культури Волинської облдержадміністрації,  Людмила Стасюк – директор Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки, Наталія Граніч – директор обласної бібліотеки для дітей.

Петро Верзун в своїх передбаченнях припустив можливе скорочення мережі установ культури, оскільки саме громада в процесі децентралізації влади буде вирішувати їх подальшу долю. Тому, як наголосив, пан Петро, важливо почути аргументовані думки самих працівників культури та керівництва галузі стосовно місця цих установ в реформаторській діяльності і подальшого їх шляху.

Валерій Юхимович підкреслив те, що установи культури, в першу чергу, самі повинні відстоювати право на існування в нових умовах через активну діяльність. Що стосується бібліотек, особливо тих, що є учасниками програми «Бібліоміст», то місцева влада брала певні зобов’язання щодо їх утримання. Тому збереження цих бібліотек і виконання зобов’язань перед грантодавцями є «справою честі» і під час процесів реформування системи влади.

Наталія Граніч вважає, що необхідно зберегти всі бібліотеки, оскільки вони як інформаційні, соціокультурні, освітні центри мають неабиякий вплив на розвиток інтелектуального рівня громадян. Обов’язковим на перших етапах реформи, вважає Наталія Василівна, повинно бути співфінансування бібліотечних закладів і з боку держави,  і з боку місцевих громад.

Людмила Стасюк зупинилася на проекті «Мінімальних соціальних нормативів забезпечення населення публічними бібліотеками в Україні», який виставлений на обговорення громадськості. В новому документі, зокрема, відкриття бібліотеки пропонується на 500-750 жителів зони обслуговування за умови, що відстань між бібліотеками не перевищує 3 км. За рішенням відповідних органів місцевого самоврядування, наголосила Людмила Антонівна,  можуть створюватися й інші бібліотеки.

Свої питання експертам поставили представники районів, які мали можливість долучитися до розмови за посередництва бібліотек та корпоративно-комунікативної програми Microsoft Lync, наданої безкоштовно програмою «Бібліоміст». 

0 коментарі:

Дописати коментар