Атрибуція книжкової спадщини


28 квітня 2015 року
У Волинському РТЦ проходять не тільки тренінги, дискусії, перегляди фільмів, а й лекційні заняття з викладачами. Зокрема, Огнєва О.Д., провела зустріч зі студентами, щоб долучити їх до книжкових пам’яток, зробити їх аналіз, дати можливість їм самим оцінити рідкісні видання нашої книгозбірні...

Довідково: Олена Дмитрівна Огнєва, провідний науковий співробітник Волинського краєзнавчого музею, фахівець-сходознавець, дослідник історії культури Тібету, великий знавець місцевої старовини, знана не тільки в Україні, а й далеко за її межами - у Білорусі, Польщі, Болгарії, Швейцарії, США, Монголії, Китаї. В її науковому доробку 230 друкованих праць та численні публікації в засобах масової інформації.

Діяльність Волинського центру з надання безкоштовних он-лайн консультацій у квітні 2015 року

Квітень
Безкоштовні он-лайн консультації юристів протягом квітня були присвячені питанням вирішення цивільно-правових спорів, захисту прав споживачів та виконанню судових рішень.
Найбільш активними користувачами названих юридичних послуг були громадяни з Любешівського, Маневицького, Шацького районів (всього –10 осіб)
Нагадуємо, що Центр з надання безкоштовних он-лайн консультацій фахівцями з права Головного управління юстиції у Волинській області та юридичної клініки  «Ad Astra» СНУ імені Лесі Українки (керівник – Єлов Віталій Андрійович, адвокат, т. моб.: 0506664579) працює з 2013 року, його послугами скористалися понад 250 осіб області. Центр створений в рамках масштабної правозахисної ініціативи, яка впроваджувалася на території 8 областей, в т.ч. Волинської, і була спрямована на забезпечення реалізації Закону України „Про безоплатну правову допомогу”.

«Європейський шлях розвитку українського суспільства: реалії та можливі ризики»

 
27 квітня 2015 року
Панельна дискуссія відбувалася за  участі представника Інституту європейської інтеграції Сергія Маляренко, заступник начальник управління міжнародного співробітництва та проектної діяльності, зокрема, начальника відділу міжнародних зв’язків Ольги Коротнєвої, представниці ГО «Самопоміч» в Луцьку Юлії Вусенко, громадської діячки, журналісти Ольги Бузулук, голови ГО «Переселенці Криму та Донбасу» Олени Черенкової, громадських активістів, працівників бібліотеки.


Учасники обговорювали питання розвитку та реформування місцевого самоврядування, волинські перспективи державно-приватного партнерства, сучасні проблеми децентралізації на місцях, вічні проблеми культури, медицини, освіти й поганих доріг. На заході шукали шляхи вирішення цих й ряду суміжних проблем.

Зійшлися на тому,  що людям потрібно почати думати, як покращити життя самотужки, починати вирішувати проблеми селищ, міст й регіонів, а не жити за при принципом «моя хата скраю». Проте,  щоб почалися якісь зміни нашого бажання не вистачає, має бути політична воля керівництва держави, має працювати не тільки самоврядування, має працювати громада, лише тоді ми зможемо відчути зміни», – впевнена Ольга Коротнєва,

Юлія Вусенко,  відзначила позитивне в децентралізації, бо це, як зауважила п.Юлія,  – перш за все думка про громаду, а не про власну наживу нечесних чиновників та депутатів усіх рівнів

Про відповідальність обранців громади перед виборцями говорила й громадська діячка, журналіст Ольга Бузулук. «Це звичайна європейська практика, коли мешканці міста чи села питають у депутатів їх округу, чому не зроблено те, що він/вона обіцяв», – наголосила Ольга.
«Взагалі місцеве самоврядування має звертати увагу на громаду: проводити більше громадських слухань, круглих столів, – так розбудовується громадянське суспільство європейського типу. Ми – вимушені переселенці, вже рік на Волині, але достукатися до владних структур не можемо, тому почали збиратися разом, аби вирішувати нагальні питання. Щось вдається, щось – ні, але ми не зупиняємось», – висловила свою думку Олена Черенкова, голова ГО «Переселенці Криму та Донбасу».

Представники місцевих громадських організацій вирішили об’єднатися й визначити шляхи співпраці та розробити спільну інформаційну компанію щодо роз’яснення населенню, які саме зміни несе інтеграції України в ЄС.
«Ми задоволені проведеним заходом. Кожен з присутніх міг висловити свою думку, своє бачення успішної Волині, вирішення тих чи інших проблем. Успішний діалог було побудовано, однак на цьому не будемо зупинятися. В свою чергу сподіваємося й на владу, яка має оцінити кожну ініціативу й сприяти їх реалізації», – стверджує Юлія Євпак, одна з організаторів панельної дискусії до відзначення Днів Європи в Україні.

Довідково: щорічне святкування Днів Європи в нашій державі започатковано Указом Президента України від 19 квітня 2003 р. № 339. Відповідно до прийнятих положень Днем Європи в Україні є третя субота травня.

Розумна статистика для правильних рішень



22-23 квітня 2015 року
Запровадження нових технологій у роботу бібліотек стало ключем до підвищення популярності цих закладів у  громаді та створення на їх базі додаткових можливостей. Саме тому Рада міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) у рамках програми «Глобальні бібліотеки»  за підтримки Фундації Білла та Мелінди Гейтc розробила новинку – програмний продукт для використання в бібліотеках, який називається Data Giraffe (Дата Жирафа). «Жирафка», як називають її в українських книгозбірнях, дозволяє відстежувати рівень використання комп’ютерів та конфіденційно й оперативно спілкуватися з користувачами. Дані, які можна легко отримати за допомогою цієї програми, надзвичайно корисні:  промовисті цифри і відгуки користувачів служать вагомими аргументами для доведення затребуваності бібліотечних послуг і захисту інтересів бібліотек, а також для ефективнішого управління бібліотечними ІТ-послугами. 
«Жирафка» виконує дві основні функції:
1. Ведення обліку часу роботи комп’ютерів, які використовуються для публічного доступу до інтернету в бібліотеці. Зокрема, програма надає розгорнуту статистику по годинах активної роботи користувачів за комп’ютерами, годинах простою та годинах відсутності інтернету на них. Більше того, в функції програми закладено автоматичний підрахунок навантаження (у співвідношенні до робочого часу бібліотеки) як на кожну одиницю техніки, так і на весь масив комп’ютерів у публічному доступі по будь-якій частині системи та за будь-який період часу. Отримані дані можна завантажити в «Ексель»  для подальшої обробки та аналізу.
2. Проведення опитувань (анкетування) користувачів, які працюють з комп’ютерами в бібліотеці, для здійснення досліджень в бібліотечній галузі.

ДНК: які хвороби від нього залежать та як їх попередити?


23 квітня 2015 року
Чергова зустріч, приурочена до Міжнародного дня ДНК, відбувалася з лікарем акушер-гінекологом Луцького клінічного пологового будинку Анжелою Рибанович в рамках діяльності Школи здорового життя.

Міжнародний День ДНК встановлено на честь виходу 25 квітня 1953 року британського журналу «Nature», в якому була опублікована невелика стаття вчених з Кембриджу англійця Френсіса Кріка та американця Джеймса Уотсона під назвою «Молекулярна структура нуклеїнових кислот», та відкриттю подвійної спіралі ДНК.

Присутні мали можливість обговорити останні дослідження ДНК-хвороб, їх теоретичні та практичні аспекти, методи профілактики генетичних захворювань.

Навчанню немає вікових меж



6-10 квітня 2015 року
Чергові курси з вивчення комп’ютерної грамотності проходять в індивідуальному порядку – навчаються двоє активних осіб поважного віку, які хочуть освоїти сучасні інформаційні технології, працювати з комп’ютером, спілкуватися в мережі Інтернет. Багато питань, на які бажають отримати відповідь учасники навчання, задають тренеру Олександру Іванюку.  Він старається в доступній формі пояснити про те чи інше формулювання, технологію, процес. Крок за кроком просуваються в оволодінні знаннями з основ комп’ютерної грамотності та роботи в мережі інтернет поважні учні.Успіхів їм!

Всесвітній день здоров'я

 
7 квітня 2015 року
Зустріч з лікарем в Школі здорового життя була присвячена Всесвітньому дню здоров’я, який відзначається саме 7 квітня. Присутня на зустрічі лікар КЗ "Луцький центр первинної медико-санітарної допомоги №2" Вікторія Шкрогаль розповіла про виникнення свята, зокрема, те що воно було засновано на честь створення Всесвітньої організації охорони здоров'я. З'явившись в 1948 році, ця організація об'єднала у своїх рядах представників 191 держави світу. Вперше святкування відбулося в 1950 році. Уже тоді глобальною ідеєю заходу була пропаганда здорового способу життя і боротьба з поширенням різних захворювань. Щороку для офіційних заходів, присвячених дню здоров'я, вибирається окрема тема: активність життя, захист вагітності, вплив клімату на здоров'я людини, медична допомога людям, постраждалим в результаті надзвичайних ситуацій і т.д. Саме на здоровому способі життя, правильному харчуванні, здорових звичках наголосила лікар присутнім на заході учням Луцького коледжу технологій, бізнесу та права.
Нагадаємо, що захід відбувався в рамках започаткованого в 2013 році проекту співпраці бібліотек з громадами ”Бібліотеки і охорона здоров’я” програми ”Бібліоміст”. ВОГО ”Фундація розвитку громад” та Волинська ДОУНБ імені Олени Пчілки будучи партнерами в реалізації проекту започаткували Школу здорового життя, які діє і сьогодні. Низка заходів в рамках діяльності ШЗЖ передбачає популяризацію ідей здорового способу життя як серед молоді, так і представників старшого покоління.

Майстер-клас зі сценарної майстерності у Волинському РТЦ

1 квітня 2015 року
Майстер-клас зі сценарної майстерності і драматургії від одного з молодих українських режисерів – Олександра Ратія – відбувся у стінах бібліотеки, зокрема, тренінговому центрі, та зібрав небайдужих до бажання знімати або спробував вже цю справу і передумав (не подумавши).
Режисер Олександр Ратій – володар головного призу Національної програми 43-го кінофестивалю «Молодість» за документальний фільм «Повернення». 2014 року презентував короткометражний фільм у Short Film Corner Каннського кінофестивалю ділився секретами своєї майстерності з присутніми.

Інтернет як бібліотечна послуга – вивчається дистанційно у волинських бібліотеках

1-30 квітня 2015 року
1 квітня – початок дистанційного навчання бібліотекарів у Волинському РТЦ. Тренер Софія Ворожейкіна розпочала курс з виявлення рівня знань учасників з даної тематики. Заповнення тестів – перше завдання для бібліотекарів. Впродовж місяця вивчатимуться теми з використання інтернету в обслуговуванні користувачів та виробничій діяльності бібліотек. З’явилися перші відповіді і перші оцінки. Всього учасників навчання – 10. Всім успіхів!