Обласний семінар-тренінг завідувачів відділів автоматизації та бібліотекарів з інформаційних технологій на тему: «Інноваційний шлях публічної бібліотеки до надання електронно-бібліотечних послуг»













19-20 жовтня 2016 року
Розпочався семінар з вітання директора ВДОУНБ імені Олени Пчілки Людмили Стасюк та заступника начальника управління культури облдержадміністрації Віталія Стрільчука.

Учасники мали можливість ознайомитися з наступними темами темами:
Автоматизація бібліотечних технологій в області: стан, перспективи
Стасюк Л.А. – т. в. о. директора Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки 
Бібліотечне відео: особливості знімання, монтування
Герасимлюк В.С.  – викладач Волинського державного училища культури і мистецтв імені І.Ф. Стравінського
ІТ-персонал бібліотек: основні вимоги до виконання посадових обов'язків
Рибачук Н.В. – заступник директора з питань інформатизації Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки
Google Docs: організація спільної роботи. Хмарні технології, їх використання в бібліотечній практиці
Ворожейкіна С.К. – завідувач відділу автоматизації і комп´ютерних бібліотечних технологій Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки
Смарт-технології в роботі бібліотек
Солов'єнко Г.А. –  бібліотекар І категорії відділу автоматизації і комп´ютерних бібліотечних технологій Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки
Адміністрування linux-систем
Петрунів І.Р. – системний адміністратор компанії Internet Devels
Облік роботи з використанням ІТ-технологій відповідно до вимог електронної системи (ЕСМаР)                                      
Назарчук  Л.М. – завідувач науково-методичного відділу Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки
Автоматизовані бібліотечні системи (АІБС) та їх застосування в бібліотеках області
Матвійчук  Я.Ф. – бібліотекар ІІ категорії відділу автоматизації і комп´ютерних бібліотечних технологій Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки
Адміністрування та супровід веб-проектів для юнацтва
Філюк Д.П. – завідувач відділу інформаційних технологій та електронних ресурсів Волинської ОЮБ
Популяризація літератури для користувачів-дітей засобами ІТ-технологій – Данилюк Л.
Сучасні засоби інформатизації бібліотеки в роботі ІЦ «Вікно в Америку»
Веремчук  К.В. – головний бібліотекар, керівник ІЦ «Вікно в Америку» Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки

Перший день семінару був досить насиченим новою інформацією і пройшов для учасників досить ефективно. Директор бібліотеки Л. Стасюк детально розповіла присутнім про розвиток нових інформаційних технологій в бібліотеках області на сучасному етапі і перспективи, які можуть виникнути в умовах реформи децентралізації влади.
У виступі заступника начальника управління культури В. Стрільчука були озвучені нові проекти розвитку бібліотек, що ввійшли до переліку проектів культурного спрямування «Велика Волинь – колиска української культури» у Стратегії розвитку Волинської області на період до 2020 року. Спираються вони на використання новітніх технологій в обслуговуванні користувачів, а значить для їх успішної реалізації  необхідні модернізація бібліотек і, зокрема, комп’ютеризація сільських установ. Наголошено також на важливості  автоматизації бібліотечних процесів і придбанні для книгозбірень автоматизованих інформаційно-бібліотечних систем (АІБС) для створення електронних каталогів та баз даних, що в майбутньому дало б можливість бібліотекам Волині долучитися до єдиного загальнодержавного електронного ресурсу.  У виступі В.Стрільчука увагу акцентовано, зокрема, на придбанні національних АІБС, які були б ідентичні з тими, що використовуються в публічних бібліотеках України.
Кожна із тем була цікавою для обговорення учасниками семінару-тренінгу. Завершився перший день професійного зібрання знайомством з ІЦ "Вікно в Америку" та тими сучасними технологіями, які там застосовуються в роботі з користувачами. Особливо сподобалася смарт-дошка та її практичне використання.


0 коментарі:

Дописати коментар