«Європейський шлях розвитку українського суспільства: реалії та можливі ризики»

 
27 квітня 2015 року
Панельна дискуссія відбувалася за  участі представника Інституту європейської інтеграції Сергія Маляренко, заступник начальник управління міжнародного співробітництва та проектної діяльності, зокрема, начальника відділу міжнародних зв’язків Ольги Коротнєвої, представниці ГО «Самопоміч» в Луцьку Юлії Вусенко, громадської діячки, журналісти Ольги Бузулук, голови ГО «Переселенці Криму та Донбасу» Олени Черенкової, громадських активістів, працівників бібліотеки.


Учасники обговорювали питання розвитку та реформування місцевого самоврядування, волинські перспективи державно-приватного партнерства, сучасні проблеми децентралізації на місцях, вічні проблеми культури, медицини, освіти й поганих доріг. На заході шукали шляхи вирішення цих й ряду суміжних проблем.

Зійшлися на тому,  що людям потрібно почати думати, як покращити життя самотужки, починати вирішувати проблеми селищ, міст й регіонів, а не жити за при принципом «моя хата скраю». Проте,  щоб почалися якісь зміни нашого бажання не вистачає, має бути політична воля керівництва держави, має працювати не тільки самоврядування, має працювати громада, лише тоді ми зможемо відчути зміни», – впевнена Ольга Коротнєва,

Юлія Вусенко,  відзначила позитивне в децентралізації, бо це, як зауважила п.Юлія,  – перш за все думка про громаду, а не про власну наживу нечесних чиновників та депутатів усіх рівнів

Про відповідальність обранців громади перед виборцями говорила й громадська діячка, журналіст Ольга Бузулук. «Це звичайна європейська практика, коли мешканці міста чи села питають у депутатів їх округу, чому не зроблено те, що він/вона обіцяв», – наголосила Ольга.
«Взагалі місцеве самоврядування має звертати увагу на громаду: проводити більше громадських слухань, круглих столів, – так розбудовується громадянське суспільство європейського типу. Ми – вимушені переселенці, вже рік на Волині, але достукатися до владних структур не можемо, тому почали збиратися разом, аби вирішувати нагальні питання. Щось вдається, щось – ні, але ми не зупиняємось», – висловила свою думку Олена Черенкова, голова ГО «Переселенці Криму та Донбасу».

Представники місцевих громадських організацій вирішили об’єднатися й визначити шляхи співпраці та розробити спільну інформаційну компанію щодо роз’яснення населенню, які саме зміни несе інтеграції України в ЄС.
«Ми задоволені проведеним заходом. Кожен з присутніх міг висловити свою думку, своє бачення успішної Волині, вирішення тих чи інших проблем. Успішний діалог було побудовано, однак на цьому не будемо зупинятися. В свою чергу сподіваємося й на владу, яка має оцінити кожну ініціативу й сприяти їх реалізації», – стверджує Юлія Євпак, одна з організаторів панельної дискусії до відзначення Днів Європи в Україні.

Довідково: щорічне святкування Днів Європи в нашій державі започатковано Указом Президента України від 19 квітня 2003 р. № 339. Відповідно до прийнятих положень Днем Європи в Україні є третя субота травня.

0 коментарі:

Дописати коментар