Децентралізація:волинський аспект. Питання охорони здоров’я



23 грудня 2015 р.
Вебінар, організований Офісом реформ у Волинській області  відбувся у тренінг-центрі Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Олени Пчілки.

Серед учасників зустрічі в РТЦ були: експерти Офісу реформ, журналісти, бібліотекарі, заступник начальника управління охорони здоров’я Волинської ОДА Іван Грицюк.  Він, зокрема, зауважив, що упродовж 2014 -2015 років в Україні не спостерігалося взагалі ніяких позитивних змін у медичній галузі. Стосовно ж перспектив її розвитку, як було наголошено управлінцем, то необхідно чітко розмежовувати первинну та вторинну  ланки медичної допомоги. Саме медичні заклади первинної ланки, а це – ФАПи та амбулаторії, перейдуть, в разі створення об’єднаних територіальних громад, на їх фінансування. Сьогодні, за словами Івана Грицюка, ніде у світі немає поняття про такий заклад як фельдшерсько-акушерський пункт: «Якісні медичні послуги надаються у амбулаторіях».

Учасники обговорення зійшлися на думці, що головною проблемою вітчизняної медицини є низькі статки значної частини населення, і саме це є причиною багатьох звернень до лікарів у «крайніх» випадках. До участі в обговоренні мали можливість долучитися громадяни області за посередництва бібліотек-учасників програми ”Бібліоміст”.

Реформування медичної галузі – чи не найскладніший напрямок на сьогоднішній день, який потребує вирішення багатьох питань. Тому до обговорення змін у цій галузі запрошуються фахівці, громадськість. Офіс реформ у Волинській області приймає всі питання, рекомендації, побажання, які будуть вивчатися та передаватися для ознайомлення на вищих рівнях влади.


0 коментарі:

Дописати коментар