Прес-конференція про початок реалізації проекту ”Здорова нація – здорове майбутнє”

 20 січня 2014 року



Волинська ДОУНБ ім. Олени Пчілки спільно з ВОГО «Фундація розвитку громад» в грудні 2013 року розпочали впровадження проекту «Здорова нація – здорове майбутнє!» за фінансової підтримки Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів в рамках програми  «Бібліоміст».

Учасникам зустрічі було презентовано проект, що отримав перемогу в 13 раунді конкурсу проектів співпраці бібліотек з громадами «Бібліотеки і охорона здоров’я».

За словами директора бібліотеки, заслуженого працівника культури, Людмили Стасюк книгозбірня за час діяльності в програмі ”Бібліоміст” знайшла хорошого партнера і потужного організатора в особі ГО ”Фундація розвитку громад”. Новий спільний проект буде впроваджуватися задля поширення ідей та найкращих практик здорового способу життя серед населення Волинської області за допомогою ресурсів сучасної бібліотеки (електронних, технічних, людських). «Завдяки скайп-конференціям та іншим заходам мешканці віддалених районів Волині зможуть отримати відповіді на свої запитання від вузькопрофільних лікарів обласного центру, бути віртуально присутніми під час всіх заходів, дискутувати та отримувати необхідну інформацію» – зазначила керівник проекту Наталія Рибачук. 

«Метою проекту не є допомога хворим, а – саме інформування щодо попередження хвороби спільно з висококваліфікованими лікарями», – повідомив Сергій Левчук, лікар Волинського обласного центру здоров’я управління охорони здоров’я Волинської обласної державної адміністрації. Пан Сергій наголосив також на тому, що проект настільки близький за змістом і профілем до медичних проектів, що можна засумніватися в тому, що це не так.

На думку виконавчого директора Волинської обласної громадської організації «Фундація розвитку громад» Юлії Євпак, вже минули ті часи, коли бібліотека інформувала про новинки медицини тільки через виставки та перегляди книг. Зараз є вже можливість використовувати більш сучасні методи інформаційної роботи – он-лайн лекції, веб-презентації, організація цікавих зустрічей та робочого простору в форматі живого діалогу «лікар – зацікавлена своїм здоров’ям людина». Особливо актуально це стає саме зараз, коли сімейна медицина допомогла побудувати величезні черги на прийоми до вузькопрофільних спеціалістів. А для мешканців області стає неможливим отримати швидку відповідь на питання «Як власне запобігти захворюванню?».

Валерій  Дмитрук, заступник начальника управління культури, зауважив, що ідея проекту є актуальною сьогодні. І якщо раніше бібліотеки і медицина розглядалися в різних площинах діяльності, то цей проект говорить саме про спільні інтереси і можливість втілення спільних задумів заради здорового майбутнього. 

Пілотні заходи за проектом будуть відбуватися до кінця квітня 2014 року, потім планується запровадити постійні зустрічі з фахівцями, лекції в «Школі здорового способу життя».

0 коментарі:

Дописати коментар