"Бібліотеки і цифрова освіта" – вебінар у Волинському РТЦ


 26 лютого 2020 року

У цей день для віддалених користувачів – бібліотекарів та інших зацікавлених осіб з бібліотек області – проходив вебінар "Бібліотека і цифрова освіта". Тематика онлайн-зустрічі була обрана не випадково, адже сьогодні електронні форми надання послуг громадянам розвиваються швидкими темпами за допомогою засобів інформаційно-телекомунікаційних систем.
Про систему надання електронних послуг, цифрову освіту і місце бібліотек у цих процесах розповідала заступник директорки з питань інформатизації Наталія Рибачук. Певний акцент під час вебінару був зроблений на завданнях публічних бібліотек у навчанні громадян цифровій грамотності на онлайн-платформі "Дія. Цифрова освіта". Адже книгозбірні завдяки діям Української бібліотечної асоціації, що підписала Меморандум про співпрацю з Міністерством цифрової трансформації у сприянні розвитку цифрової грамотності, стають першими хабами для бажаючих навчатись на онлайн-платформі і створюють відповідні умови для такого навчання.
Безперечно, онлайн-курси необхідно пройти всім бібліотекарям  – перевірити рівень своїх знань з цифрових технологій,  або набути нових навичок і допомагати надалі в навчанні тим користувачам, які потребуватимуть допомоги. 
На жаль, долучитися до програми розвитку цифрових навичок громадян, яка здійснюється Міністерством цифрової трансформації України, можуть тільки комп’ютеризовані бібліотеки з доступом до мережі інтернет. Таких в області близько 200 із загальної кількості 550. Більшість із них – учасники програми "Бібліоміст", а тому оснащені комп’ютерною технікою ще в 2009-2014 рр., і сьогодні вже потребують певної модернізації. Національна програма з цифрової грамотності – ще один доказ того, що сучасна бібліотека має бути забезпечена ресурсами для задоволення інформаційних потреб громадян з використанням новітніх інформаційно-комунікаційних технологій.
ВАрто зауважити, що віртуальна аудиторія під час вебінару була активною: учасники спілкувалися в чаті, ставили питання.

Ми вдячні всім небайдужим до життя бібліотек, і до наступної онлайн-зустрічі!
 

 






0 коментарі:

Дописати коментар