Пандемія COVID – 19 нові формати діяльності бібліотек.






28 квітня 2020 року
Під такою назвою 28 квітня 2020 року Волинська державна обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки організувала онлайн-діалог. Його учасниками були 71 представники центральних районних, міських  бібліотек, публічних бібліотек ОТГ. Це - другий захід із циклу професійного спілкуваннь у режимі онлайн, присвяченого різноманітним аспектам функціонування бібліотек в умовах карантину, що розпочався в Україні 12 березня. Наразі бібліотеки області працюють у дистанційному режимі, використовуючи досягнення сучасних цифрових технологій задля розвитку своїх громад. Переконливим свідченням позитивних тенденцій розвитку завдяки ознайомленню з досвідом став нинішній онлайн-діалог.
Коротким вступним словом онлайн-спілкування відкрила директор Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки Людмила Стасюк, яка підкреслила важливість професійного діалогу, що живить розум новими ідеями та практиками. Бібліотекарям важливо відчувати себе частиною креативної творчої аудиторії. Продовжив і розвинув тему необхідності пошуку нових форматів, особливо у віддалених громадах, Валерій Дмитрук, заступник начальника управління культури, з питань релігій та національностей – начальник відділу регіональної політики та фінансового забезпечення облдержадміністрацій.
Головною складовою нинішнього онлайн-діалогу став виступ із консультацією Наталії Харчук, головного методиста науково-методичного відділу. В її 30-хвилинній розповіді в конденсованому вигляді було подано зернини кращого досвіду українських та зарубіжних бібліотек в умовах боротьби з коронавірусною інфекцією. Наталія Харчук вміло залучила до розмови учасників онлайн-діалогу: Світлану Осипчук, директора Рожищенської районної ЦБС, Оксану Мельничук, директора публічної бібліотеки Торчинської ОТГ, Людмилу Мариняк, директора Локачинської районної ЦБС, котрі поділилися досвідом популяризації своїх ресурсів в соціальних мережах. Було обговорено і досвід недалеких сусідів - польських бібліотекарів, які вже готуються з дотриманням санітарних норм і вимог ВОЗ до прийняття перших читачів по завершенню карантину.
Учасники онлайн-діалогу виявилися одностайними у тому, що повернення в обіг книг  від читачів можливе лише після 14-денного «мораторію» в відведених спеціальних місцях. Бібліотекарям слід бути обережними, дотримуватися санітарної безпеки та популяризувати гігієнічні знання, правила безпечного спілкування.
Підбиваючи підсумки другого онлайн-діалогу, Людмила Стасюк наголосила на необхідності поглиблення бібліотекарями вмінь проведення презентацій добутків у режимі онлайн, оскільки масові заходи через можливість поширення коронавірусу найближчим часом не будуть проводитися.
Методичні рекомендації «Пандемія COVID-19: нові формати діяльності бібліотек Волині будуть розміщені на блозі науково-методичного відділу http://metod-metodust.blogspot.com/.
 Наступний онлайн-діалог запланований на 12 травня.

0 коментарі:

Дописати коментар