Робота бібліотек області в умовах карантину




14 квітня 2020 року

В тренінговому центрі Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки відбувся онлайн-діалог «Робота бібліотек області в умовах карантину». До участі в заході зголосилися понад 50 учасників – представників центральних районних бібліотек, публічних бібліотек об’єднаних територіальних громад.
Під час онлайн-діалогу порушувались проблемні питання безпеки бібліотек, дотримання необхідних гігієнічних вимог користувачами та бібліотекарями після закінчення карантину на COVID-19. Відбувся плідний обмін думками щодо організації віддаленої роботи з користувачами під час дії карантину, використання соціальних мереж для популяризації книги. Необхідно подбати і про забезпечення працівників масками, рукавичками, захисним одягом для техпрацівників та бібліотекарів, а також дезинфікувальними рідинами.
Особлива увага була прикована до питань знезараження книг, що будуть повернуті читачами по закінченню карантину. Актуальним є відведення спеціальних місць у книгозбірнях для збереження такого масиву літератури, на використання якого повинен бути накладений «мораторій» упродовж 10-14 днів. Перед бібліотекарями постає завдання, як не допустити поширення інфекції через повернуті книги і водночас – запобігти руйнуванню документів надмірною і агресивною дезинфекцією.
Про це говорили під час онлайн-діалогу директори центральних районних бібліотек: Ківерцівської – Любов Михальчук, Локачинської – Людмила Мариняк, директори Торчинської публічної бібліотеки – Оксана Мельничук, Павлівської публічної – Оксана Патер, завідувач бібліотеки с. Лище – Ірина Поліщук, спеціаліст гуманітарного відділу Підгайцівської сільської ради – Валентина Герлінська, директор публічної шкільної бібліотеки Дубівської сільської ради – Валентина Балецька.
Учасники онлайн-діалогу отримали поради з професійних питань. Зокрема, заступник директора з питань інформатизації Наталія Рибачук висвітлила питання активізації роботи з обслуговування користувачів у режимі онлайн. Євгенія Євтушок, заступник директора з наукової роботи, наголосила на необхідності участі в дистанційному навчанні.
Підбиваючи підсумки онлайн-діалогу, модератор Людмила Стасюк, директор бібліотеки зазначила, що професійний обмін позиціями і думками виявився корисним для напрацювання алгоритму подальших дій під час карантину. Наступне спілкування відбудеться 28 квітня. До цього часу науково-методичним відділом бібліотеки будуть підготовлені рекомендації щодо умов роботи в умовах карантину з урахуванням міжнародного досвіду та рекомендацій Української бібліотечної асоціації.

0 коментарі:

Дописати коментар