Вам промовляти душа моя буде. Пам'яті Лесі Українки





31 липня 2020 року

Напередодні дня вшанування пам’яті Лариси Петрівни Косач (Лесі Українки) з нагоди 107 роковин її смерті, відбулося онлайн-спілкування очільників двох бібліотек, які носять ім’я доньки і матері з родини Косачів. Розпочала діалог Ольга Романюк, директорка Публічної бібліотеки імені Лесі Українки, яка перегорнула в своїй розповіді яскраві сторінки співпраці київських книгозбірень із Національною спілкою письменників України, Національною спілкою художників України.
Образна мова, вишуканий стиль спілкування, коло наведених творчих імен – все це стало багатогранним доказом різнопланової діяльності київських бібліотекарів у справі повернення спадщини Лесі Українки в контексті світової культури.
В свою чергу директорка Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки повела мову про напрацювання книгозбірні, яка з 1991 року носить ім'я Берегині роду Косачів. Зокрема, поціновано науковцями доробок бібліотеки у видавничій сфері, зокрема, у виданні бібліографії Олени Пчілки (2 випуски – 1993 і 2009 рр.). Триває робота на продовженням покажчика «Я житиму сльозою серед співів». За сприяння управління культури, з питань релігій та національностей облдержадміністрації готується покажчик публікацій про Лесю Українку на сторінках періодичних видань Волині (до 150-річчя від дня народження Лесі Українки). Бібліотека співорганізатор наукових конференцій, хранитель пам’яті про Лесю Українку та Олену Пчілку.
На завершення директори обох заходів обмінялися планами на подальшу співпрацю, налагодження контактів з бібліотеками, гімназіями, які носять ім'я Лесі Українки, Олени Пчілки. Запланований онлайн-марафон читання творів Лесі Українки у дні її 150-літнього ювілею.
Волиняни отримали запрошення відвідати своїх київських колег найближчим часом, спільно покласти квіти до могил Лесі Українки, Олени Пчілки, Петра і Михайла Косачів на Байковому цвинтарі. Обіцяли гостинно прийняти бібліотекарів Києва у Луцьку, Колодяжному.
Онлайн-діалог можна побачити за посиланням: https://cutt.ly/Vs54xg1

0 коментарі:

Дописати коментар