З Новим роком та Різдвом Христовим!


Тренінги для студентів Волинського державного училища культури і мистецтв імені І.Ф. Стравінського




 грудень
Автоматизація бібліотечних процесів – така назва навчального курсу для студентів Волинського училища культури і мистецтв ім. І.Стравінького, який вони освоюють у Волинській ДОУНБ ім. Олени Пчілки. Базою для навчання є регіональний тренінговий центр із сучасним комп’ютерним обладнанням та бібліотекарями – тренерами певних тематичних напрямків навчання. На одному з тренінгів, що проходили впродовж грудня, знайомилися з електронними каталогами, їх призначенням, видами, перевагами над картковими. На практичних заняттях у студентів була можливість познайомитися з електронним каталогом та ЕБД Волинської ДОУНБ ім. Олени Пчілки, е-каталогами інших бібліотек, доступом до них через мережу Інтернет та формами пошукових сервісів для користувачів інформації.

У Волинському РТЦ вчилися знімати стреси




15 грудня 2016 року
Тренінг "Емоції і здоров’я" відбувався в рамках Школи здорового життя  за участі тренера Анастасії Пеценюк.
Пані Анастасія наголосила, що емоції  є першопричиною наших хвороб. Емоційна реакція – підсвідома, а саме підсвідоме домінує у поведінці кожної людини.  Щоб змінити життя, здоров’я, конкретну ситуацію – потрібно змінити думки і свої емоційні реакції! Тому важливо вміти розслаблятися, заспокоювати себе і не таїти образ, прощати кривдникам.
Присутні на тренінгові дізналися багато цікавого про людську сутність і невивчені можливості організму. А ще пані Анастасія розповіла про масажі, які знімають напругу і приводять до внутрішньої гармонії.
Довідково:

Анастасія  Пеценюк – журналістка з багаторічним досвідом, яка кілька років тому вирішила кардинально змінити сферу діяльності. Жінка пройшла професійний шлях, як один з небагатьох  журналістів Волині. У її резюме – газета, радіо і телебачення. Багато років працювала у Волинській телерадіокомпанії, а також була редактором газети «Досвітня зоря». Пані Анастасія каже, що вже давно покинула б журналістику, якби не змінювала тип ЗМІ. «Щоб писати, не обов’язково бути у якомусь певному засобі масової інформації. Щоб писати глибоко, треба вийти з репортажного мислення», – переконана жінка. Зараз Анастасія пише вірші, пропагує здоровий спосіб життя, особистісний розвиток, практикує  різні методи заспокійливих масажів. Анастасія Пеценюк позиціонує себе цілителькою й охоче допомагає людям.

Чи залишиться Україна країною насильства?





8 грудня
У Волинському РТЦ відбувся захід в межах XIII Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA та з нагоди всесвітньої акції «16 днів проти гендерного насильства».
Незважаючи на те, що «за вікном» 21 століття і більшість країн світу не відмежовані одна від одної комунікаційно, відбувається шалений розвиток високих технологій, тема насилля залишається однією з найбільш актуальних у світі.
Наприклад, у Республіці Конго жінки не можуть підписати жодного документу без дозволу чоловіка. В Пакистані в обличчя жінці можуть хлюпнути кислотою, а за злочин, вчинений чоловіком, жінку піддають груповому згвалтуванню. В Індії з моменту народження жінку не вважають людиною і викрадення дівчаток-підлітків є звичним явищем. В 2015 році в Іраці було страчено 150 жінок за відмову за участь в секс-джахаді. В Україні того чи іншого виду насильства зазнає кожна жінка, проте проблему воліють або не помічати, або нехтують нею як незначним фактом.
У листопаді 2016 р. Верховна Рада не підтримала законопроект №0119 про ратифікацію Конвенції про запобігання насильства проти жінок, домашнього насильства та боротьбу із цими явищами (Стамбульська конвенція), хоча вона була підписана Україною ще в 2011 році. Країни, що підписали й ратифікували конвенцію, засуджують всі форми дискримінації щодо жінок.

Присутні переглянули фільм "Моріом" (Швейцарія; реж. Франческа Скалісі) про історію дівчини та трагедію, що змінила її життя.

Після перегляду розгорнулася жвава дискусія і з приводу побаченого, і з питань гендерного насильства в Україні  та світі.

Мандрівний міжнародний фестиваль про права людини Docudays UA у Волинській ДОУНБ ім. Олени Пчілки





7 грудня 2016 року

У Волинському РТЦ в рамках Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays відбулися перегляди фільмі. 
Перша стрічка – «Остап» Тараса Дроня (2015, Україна, 28 хв.), розповідає про двох братів: один із них у Львові вдома, інший – у полоні в Донецьку, лежить у лікарні після останніх боїв за Донецький аеропорт. Вони обидва вірять, що ще зустрінуться.
Друга – «Люди, які прийшли до влади» Олексія Радинського і Томаша Рафи, простежує поступове занурення суспільства у війну. Знята в березні-квітні 2014 року на Донбасі, на сході України, вона зображує деградацію соціального протесту до збройного повстання, яке значною мірою підтримувалося прихованим іноземним вторгненням.

Після перегляду стрічок відбулося обговорення побаченого. До розмови були залучені присутні на заході головний спеціаліст відділу розгляду звернень та забезпечення діяльності комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації Марія Місюк, члени ГО «Переселенці Криму та Донбасу», студенти Волинського державного училища культури і мистецтв імені Ігоря Стравінського, громадські активісти, адвокати, журналісти.

Тиждень права 2016 р. стартував у Луцьку






5 грудня 2016 року
З 5 по 9 грудня 2016 року в Україні проходить Всеукраїнський тиждень права. Відповідний план заходів затверджено розпорядженням Кабінету Міністрів України від 31 серпня 2016 р. №627-р.
В зв’язку з цим у регіональному тренінговомцентрі бібліотеки відбулася правова година за участі Герасимика Миколи Івановича – начальника відділу систематизації законодавства, правової роботи та правової освіти Головного управління юстиції у Волинській області та Блащука Євгенія Мирославовича – заступника директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області.
Микола Іванович, зокрема, нагадав, що Всеукраїнський тиждень права запроваджено Указом Президента України від 08 грудня 2008 р. №1149/2008 з нагоди 60-ї річниці проголошення Загальної декларації прав людини. Мета ж проведення тижня права, як наголосив виступаючий,  – підвищення рівня правової культури населення, а також поінформованість громадян щодо їхніх конституційних прав та обов'язків, можливостей їх реалізації та захисту. Також було озвучено план заходів в рамках тижня права в Луцьку та області.
Євгеній Мирославович зупинився на роботі Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області, його підрозділах на місцях, наголосив на категоріях громадян, які мають право скористатися первинною безоплатною допомогою.

Присутнім було цікаво почути про те, що в системі надання правової допомоги та підвищення рівня правової освіти громадян немалу роль відіграють бібліотеки області. Завдяки програмі "Бібліоміст" 85 бібліотек області комп’ютеризовані і мають доступ до інтернету, що сприяло створенню на базі 20-и з них Пунктів з надання дистанційної безоплатної правової допомоги громадянам. У Волинській ДОУНБ ім. Олени Пчілки функціонує Центр з надання дистанційної безоплатної правової допомоги, де щовівторка ведеться прийом фахівцями відповідно до затвердженого попередньо графіка.
Учасники заходу мали можливість познайомитися з інформацією, представленою на офіційних сайтах органів юстиції, ресурсами правої тематики.

Щороку ми проводимо заходи в рамках Тижня прав  у тиждень, що включає 10 грудня – День прав людини. Адже саме цього дня у 1948 році Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй прийнято Загальну декларацію прав людини.