Робоча зустріч в рамках проекту ”Публічні бібліотеки – мости до е-урядування”


25 квітня 2013 року
Зустріч за участі представників Головного управління юстиції у Волинській області, Волинського обласного центру зайнятості, державного архіву, бібліотекарів,  журналістів відбулася у  регіональному тренінговому центрі Волинської ДОУНБ ім. Олени Пчілки в рамках проекту ”Публічні бібліотеки – мости до електронного урядування”, що реалізується за підтримки Ради міжнародних наукових досліджень і обмінів (IREX). Тематика зустрічі –”Електронні адміністративні послуги – це ініціатива влади стати більш дієвою чи ще одна ”примара” близькості до простих мешканців?” Присутні взяли участь в обговоренні питань щодо необхідності е-урядування в Україні, доступності адміністративних послуг на Волині в електронному режимі, особливостях співпраці влади з публічними бібліотеками як посередниками е-послуг.  
Директор бібліотеки Людмила Стасюк, зокрема, наголосила на важливості впровадження ініціативи ”Публічні бібліотеки – мости до електронного урядування” і зупинилася на наказі Міністерства культури № 135 від 01.-3.2013 р., яким затверджено План дій стосовно даної ініціативи. Наталія Рибачук, заступник директора, координатор РТЦ, створеного за програмою”Бібліоміст”, зауважила, що бібліотеки для впровадження названого проекту вибрані не випадково, оскільки дають можливість вільного відвідування установи і доступу до інформації в будь-якому вигляді.
 
Учасники зустрічі познайомилися детальніше з ресурсами, що пропонують е-послуги, детальніше зупинилися на порталі ”Адміністративні послуги органів виконавчої влади та органів місцевого врядування Волинської області”. Ірина Б’яла, провідний спеціаліст Головного управління юстиції у Волинській області, розповіла про е-послуги, представлені на порталі,  зокрема, управлінням. Любов Коць, працівник Державного архіву Волинської області, запропонувала скористатися електронними послугами, що пропонує архів. Валерій Вавренчук, представник Волинського обласного центру зайнятості, звернув увагу присутніх на можливості пошуку роботи через інтернет, використанні зразків документів, зокрема, резюме шукача роботи, та інше.
Всі учасники зустрічі погодилися з тим, що сьогодні дуже зручно користуватися е-послугами. Важливо те, що є можливість наблизитися до владних структур і вирішити частково, або повністю, свої проблеми. Вагомою є роль бібліотек, оскільки вони надають безкоштовний  доступ до інформації. Проте, є необхідність у навчанні  громадян користуватися е-послугами, на що і спрямований  проект ”Публічні бібліотеки – мости до електронного урядування”. 
Вів зустріч Роман Михальчук, керівник ГО ”Фундація розвитку громад”, яка виграла конкурс проектів в рамках програми  ”Бібліоміст” і сьогодні впроваджує його в партнерстві з Волинською ДОУНБ імені Олени Пчілки.

0 коментарі:

Дописати коментар