Про туберкульоз та методи його профілактики в Школі здорового життя, що у Волинській ДОУНБ імені Олени Пчілки

18 березня 2015 року
У тренінговому центрі Волинської ДОУНБ ім. Олени Пчілки було проведено зустріч з лікарем в рамках «Школи здорового життя», започаткованої ГО «Фундація розвитку громад», Волинською ДОУНБ ім. Олени Пчілки та управлінням охорони здоров’я Луцької міської ради в рамках соціального проекту «Здорова нація – здорове майбутнє». Темою для розмови була: «Туберкульоз: методи профілактики та розпізнавання». Така тематика викликана  значною кількістю хворих на туберкульоз як у межах Волині, так і в Україні загалом. На цей раз учасниками зустрічі були учні 6-Б класу Луцької гімназії № 21 ім. Михайла Кравчука. Не випадково про причини виникнення хвороби, її види, методи діагностики та систему лікування розповідав лікар-педіатр Луцької міської дитячої поліклініки Комар Володимир Мойсейович. Туберкульоз (сухоти), як наголосив лікар, – це хронічне інфекційне захворювання, дуже різноманітне за проявами, яке викликається особливими мікробами – мікобактеріями, їх називають ще туберкульозними паличками або паличками Коха.
Туберкульоз вважається ще і соціальною хворобою. Услід за економічною кризою за всіх часів починалася й епідемія туберкульозу. Великого поширення набула ця хвороба і в Україні. Незважаючи на всі заходи, яких вживають для запобігання їй, щогодини туберкульозом заражаються троє жителів нашої країни, щогодини вмирає один хворий, а всього хворіє 1,5% населення.
 
Зазвичай при туберкульозі порушуються сон і апетит, підвищується температура, з’являється втомлюваність, збудження нервової системи, кашель, «нічні поти», схильність до застуд. Особливо типові ці прояви у дітей, які захворіли на туберкульоз, – дитина стає млявою, блідою, погано їсть, худне, з’являється субфебрильна температура (37,0-37,3°С), збільшуються периферичні лімфовузли.
Лікар-фтизіатр, що проводив зустріч, детально й у доступній формі розповів про необхідність здорового харчування, ведення правильного режиму дня й підтримки особистої гігієни. Він зауважив, що саме це і є головними складовими міцного здоров’я. Лікар наголосив також, що необхідно робити щорічно пробу Манту. У незаражених  вона буває негативною. Якщо діаметр папули більше 10 міліметрів, то дитину ставлять на облік у фтизіатра. Слід звернути увагу на те, що позитивна реакція Манту свідчить не про хворобу, а про інфікованість. «При своєчасній діагностиці і правильному лікуванні хворі на туберкульоз одужують», –  запевняє лікар Володимир Комар.
 
На сам кінець керівник 6-Б класу Мирончинко Вікторія подякувала лікареві і організаторам за цікаву та корисну зустріч і зауважила, що такі заходи допомагають донести інформацію про здоровий спосіб життя та профілактику хвороб до школярів. 

Нагадуємо, наступна зустріч в рамках проекту відбудеться 07 квітня 2015 року о 15:00 на базі тренінгового центру Волинської ДОУНБ ім. Олени Пчілки (м. Луцьк, вул. Шопена, 11, 3 поверх) та буде присвячена Всесвітньому дню здоров’я.

0 коментарі:

Дописати коментар