Семінар-тренінг з е-урядування у Волинському РТЦ

14 серпня 2019 року

Учасниками семінару-тренінгу на тему "Роль публічних бібліотек у розвитку електронного урядування" були працівники гуманітарних відділів об’єднаних територіальних громад, бібліотек ОТГ та централізованих бібліотечних систем області. З вступним словом розпочала навчання директор Людмила Стасюк. Вона привітала учасників, Роль публічних бібліотек у розвитку електронного урядування.розповіла про стан справ у бібліотечній галузі області, процесі входження бібліотек до окремих територіальних громад. Наголосила на важливості участі в навчальних заходах для бібліотекарів, оскільки вони є провідниками впровадження нових ідей за новими технологіями в своїх громадах. 



Статистичні показники діяльності бібліотечних закладів озвучила Ольга Чубара, начальник управління культури, з питань релігій та національностей облдержадміністрації. Ольга Сергіївна зупинилася також на фінансовій підтримці роботи бібліотек з боку облдержадміністрації і управління зокрема. До слова долучився Валерій Дмитрук, заступник начальника управління – начальник відділу регіональної політики та фінансового забезпечення управління культури, з питань релігій та національностей. Він акцентував увагу на долученні місцевої влади до формування фондів бібліотек і важливій ролі самих бібліотекарів у цьому процесі.
Далі, традиційно, відбулося знайомство з учасниками семінару-ренінгу, після чого перейшли до розгляду основної теми. На місці бібліотек у системі електронного урядування і, зокрема, розвитку електронних послуг в Україні зупинилася Наталія Рибачук, заступник директора з питань інформатизації обласної наукової бібліотеки. Вона звернула увагу присутніх на урядові документи, що визначають роль бібліотек у цих важливих і актуальних на сьогодні процесах.

Детально про електронне урядування та електронні послуги, а також наявні на сьогодні в мережі інтернет електронні сервіси для користувачів розповіла Ольга Хомяк, працівник відділу читальних залів обласної бібліотеки. 

До роботи семінару-тренінгу долучилися фахівці Луцької міської ради Василь Сарай – заступник директора департаменту «Центр надання адміністративних послуг», та Наталія Хмель – заступник начальника управління інформаційно-комунікаційних технологій, начальник відділу інформаційних технологій. Вони розповіли про електронні сервіси, що адмініструються Луцькою міською радою, зокрема портал електронних сервісів Волині та електронні платформи, які працюють з громадянами і демонструють дію електронної демократії (е-петиції, е-звернення та консультації, бюджет розвитку тощо).


З електронними сервісами Головного управління державної фіскальної служби у Волинській області познайомили учасників Олена Нікотіна – завідувач сектору комунікацій, та Ніна Демчук – начальник луцької державної податкової інспекції.
 
 

Про електронні ресурси громадського контролю розповіла Юлія Євпак – громадський активіст, керівник громадської організації «Інститут волонтерства і громадської співпраці». Присутніх пані Юлія залучила до роботи в групах, де практично шукали важелі впливу громадськості на вирішення проблеми неприємного запаху в місті з використанням існуючих електронних сервісів. Бібліотекарі непогано впоралися із завданням, але, як наголосила Юлія Євпак, активісти в місті Луцьку випробували різні методи і варіанти для звернення уваги громадськості і влади на цю проблему, яка, на жаль, ще не вирішена.




Семінар-тренінг мобілізував бібліотекарів на розвиток у своїх громадах нового і актуального напрямку роботи з місцевими жителями – активного залучення до системи електронних послуг, де бібліотеці як установі публічного доступу відведена роль посередника у цьому процесі. Зрозуміло, що мова йде про сучасну модернізовану книгозбірню з компетентним фахівцем, що володіє новітніми інформаційними технологіями, а це в нашій галузі є ще проблемою, яку потрібно вирішувати.

0 коментарі:

Дописати коментар