Лекція-форум «Шлях до Незалежності», присвячена 350-ій річниці від дня народження Гетьмана України

 










29 жовтня 2022 року

«Україна по обидва боки Дніпра повинна бути вільною від чужого панування» - пророчі, заповітні слова видатного державного діяча початку XVIII століття Пилипа Орлика стали епіграфом публічної лекції-форуму «Шлях до Незалежності», присвяченої 350-ій річниці від дня народження Гетьмана України. Захід відбувся 29 жовтня у межах тижня факультету дошкільної освіти та музичного мистецтва.
Гетьман Пилип Орлик - видатна постать, осягнути велич котрої нам, нащадкам, ще належить, як і належить відродити правдиву історію нашої державності, нашу історичну пам'ять.
Мета заходу передусім була просвітницька. Направду, переважно фрагментованими, а дуже часто і неоднозначними, є знання широкого загалу і про саму постать Пилипа Орлика, і про його державницькі заслуги.
Знаково, що цього ювілейного року ціла плеяда заходів чи не у кожному виші України були присвячені пошануванню світлої пам’яті Пилипа Орлика - світоча українського державотворення та дипломатії.
Наша книгозбірня долучилася до публічної лекції-форуму шляхом організації книжкової виставки «Велич і значення Конституції Пилипа Орлика» на якій представлені матеріали , котрі дають повне уявлення про видатного державного діяча Пилипа Орлика.
У межах форуму, спікерами якого були Ольга Фаст, кандидат педагогічних наук, доцент, магістр державного управління та адміністрування, та Галина Голя, викладач кафедри природничо-математичної, світоглядної освіти та інформаційних технологій, прагнули поглибити знання студентів про особистість непересічного Українця, його роль у звільненні від «московського рабства і тиранії» та проаналізувати основи парламентаризму, закладені у конституції його авторства.
Державник найвищої ланки, найосвіченіший гетьман, автор першої конституції, гетьман в екзилі, перший мазепинець і перший євроінтегратор, чільний ідеолог Гетьманщини, бароковий поет, правник, державотворець, будівничий незалежності України і ворог імперії … так величають Пилипа Орлика сучасні дослідники. Дипломат, полководець, публіцист, поет, полеміст … Про його життя та діяльність можна було б створити не один захопливий пригодницький кінофільм або ж популярний телевізійний серіал. Літературні читання й філософські диспути, військові походи, криваві сутички один на один з ворогом, перемоги й поразки, втомливі переїзди й конспіративні зустрічі, шифровані листи й перехоплені записки, офіційні прийоми монархами Європи та Азії й перебування у злиденному стані, довголітня вірність коханій дружині й передчасна смерть улюблених дітей – ось невеликий перелік героїчних, детективних і трагічних сюжетів, які протягом усього життя супроводжували цю непересічну постать.
Конституція Пилипа Орлика вперше в українській історії вповні визнала пріоритет права в державному будівництві і стала вищою точкою політичного мислення українців у XVIII столітті, бо фактично проголошувала в Україні незалежну республіку. Укладена 1710 року, вважається першою українською Конституцією, а також першою у світі, що розділила владу на три гілки: законодавчу, виконавчу та судову.
Син Гетьмана, Григір Орлик, писав про свого батька так: «Він був живим утіленням того, як можна пронести крізь усе своє життя один раз з’ясовані ідеали». Ці ідеали були безкомпромісні – вільна, суверенна, соборна Україна! Була, є і буде! Непереможні, бо освічені .
Переможемо - любов'ю, інтелектом, духовністю і єдністю.

0 коментарі:

Дописати коментар