Волинська ДОУНБ імені Олени Пчілки: презентуємо бібліотечні проєкти

Волинська ДОУНБ імені Олени Пчілки, як і багато інших публічних бібліотек України, не припиняла своєї діяльності в період воєнного стану. В нових соціальних умовах бібліотека знайшла свою нішу і була відкритою для співпраці і допомоги всім, хто її потребував. Інформаційно-просвітницька робота, бібліотечні послуги із офлайн-середовища частково перемістилися в онлайн-простір.
Щоб більше урізноматніти роботу книгозбірні, розширити коло партнерів та користувачів, працівники відділів працювали над проектами, які, сподіваємося, допоможуть втілити задумане та посприяють розвитку бібліотеки і професійному зростанню самих бібліотекарів.
Свої напрацювання бібліотекарі презентували колегам. Пропонуємо і нашим читачам та прихильникам ознайомитися з ними:

Проєкт «Бібліотечні діалоги» (ІЦ «Вікно в Америку»)
Мета: заохотити учнівську та студентську молодь до вивчення іноземних мов, підвищити рівень їх знань; ознайомити їх з культурою мови, яку вони вивчають
- Реалізовуватиметься у вигляді онлайн-зустрічей та віртуальних бесід між учасниками, організованими Тернопільським, Луцьким та Полтавським інформаційними центрами «Вікно в Америку».

Проєкт «Арт-простір» (відділ літератури з питань мистецтва)
Мета: популяризація кращих зразків українського та зарубіжного мистецтва, традицій українського народу, розвиток інтересу до творчості майстрів народних ремесел та молодих талантів краю.
- Передбачає проведення низки креативних мистецьких заходів з залученням партнерів

Проєкт «Розумна бджілка» (відділ виробничої літератури)
Мета: привернення уваги громадськості до проблем захисту бджіл; об’єднання людей, пов’язаних інтересом до бджільництва та пасічництва; сприяння в досягненні успіхів у розвитку бджільництва через поширення інформації та популяризацію фахової літератури.
- Проведення низки заходів з питань охорони бджіл, використання продуктів бджільництва з залученням партнерів.

Проєкт «Незламні герої» (відділ читальних залів)
Мета: сприяння соціальній реабілітації військових, ветеранів АТО/ООС, учасників бойових дій та адаптації їх до нових умов життя, відновлення психоемоційних та фізичних ресурсів через створення майданчика для об’єднання ветеранських спільнот та комунікації з громадою міста; реалізація літературних, мистецьких можливостей воїнів шляхом просування їхньої творчості та захоплень, переходу від військової кар’єри до цивільного життя.
- Проведення соціокультурних заходів, зустрічей, тренінгів спільно з партнерами.
Проєкт «Сьогодні на сьогодні #із друку до читача» (відділ краєзнавчої роботи)
Мета: тримати відомості про нову книжкову продукцію місцевих видавництв та оперативно донести інформацію до користувача.
- Організація презентацій спільно з авторами нової видавничої продукції з залученням онлайн-аудиторії публічних бібліотек області.

Проєкт «Читачі рекомендують» (відділ міського абонементу)
Мета: розширення комунікаційного простору читачів; мотивація читання; уміння вирізняти якісну літературу; сприяння розвитку інтелектуальних здібностей користувачів; різностороннє збагачення читацьких уподобань.
- Відкрите інтерактивне спілкування з читачами та проведення низки заходів з популяризації книги і читання.
Проєкт «Сучасна публічна бібліотека: діалог у колі однодумців» (науково-методичний відділ)
Мета: створення відкритої онлайн-платформи для обміну професійними думками з керівниками структурних підрозділів та бібліотечних установ територіальних громад області.
- Проведення онлайн-спілкування відповідно до графіку та обговорення актуальних питань функціонування бібліотек у громаді та недопущення їх ліквідації чи реорганізації.
Проєкт «Якісні бібліотечні послуги – жителям громад Волині» (науково-методичний відділ)
Мета: модернізація змісту діяльності бібліотечних установ для надання жителям громад Волині якісних бібліотечних послуг.
- Виїзди в бібліотеки відповідно до плану, обстеження діяльності та надання фахової допомоги, навчання онлайн та офлайн в регіональному тренінговому центрі
Проєкт «Бібліотеки – хаби цифрової освіти» (відділи науково-методичний та автоматизації і комп’ютерних бібліотечних технологій)
Мета: підвищення рівня цифрової грамотності бібліотечних працівників області, надання методичної та практичної допомоги в організації роботи бібліотек – хабів цифрової освіти.
- Проведення дослідження для уточнення та оновлення реєстраційних даних бібліотек, що належать до мережі хабів цифрової освіти, а також анкетування на тему «Рівень цифрової компетентності бібліотечних працівників».

Проєкт «Книга і навколо неї» (відділ обробки літератури і організації каталогів)
Мета: Стимулювання інтересу до бібліотеки і книги; допомога користувачам в ознайомленні з деякими процесами бібліотечної роботи; сприяння самоосвіті; зміна стереотипного уявлення про бібліотеку і роботу з книгою.
- Цикл онлайн-презентацій на блогові відділу про шлях книги до читача (обробка книги – технічна та наукова, індексація, каталогізація), бібліотеку, бібліотекарів, книги.
Проєкт «Здоровий спосіб життя – шлях до здоров’я» (відділ наукової медичної літератури)
Мета: Залучення людей поважного віку до активного життя, надання їм допомоги в адаптації до процесу старіння та фізіологічних особливостей; знайомство із сучасними методами збереження здоров’я; розширення кола спілкування та обміну досвідом.
- Проведення низки психологічних тренінгів, заходів з правильного харчування та дотримання режиму дня, активностей на свіжому повітрі із залученням партнерів і використанням фонду фахової медичної літератури.

Проєкт «Гордість і цінність бібліотеки – фонди» (відділ зберігання основного фонду)
Мета: Розкриття і популяризація основного бібліотечного фонду, в т.ч. фондів рідкісних і цінних видань, краєзнавчих та періодики.
- Створення озвучених тематичних відео-презентацій рідкісних і цінних видань, книг, виданих шрифтом Брайля, прижиттєвих видань творів українських класиків, колекції мініатюрних видань та книг, подарованих із власних бібліотек, а також їх поширення в онлайн-просторі.

Отож працюємо, розвиваємося і тримаємо культурний фронт задля підтримки громадян і перемоги у війні з підступним ворогом!

0 коментарі:

Дописати коментар