Онлайн-лекція до Дня Незалежності України у Волинській ДОУНБ імені Олени Пчілки.

 


21 серпня 2023 року

Напередодні великого державного свята – Дня незалежності України відбулася вчергове віртуальна зустріч бібліотекарів і всіх охочих з працівниками Національного заповідника «Гетьманська столиця», що в Батурині на Чернігівщині.

«Пилип Орлик і перша українська Конституція» – тема онлайн-лекції, яку прочитала Наталія Дробязко, історик заповідника.

Як зазначила пані Наталія, Пилип Орлик у Батурині прожив 10 років, і цей факт з його життя, пов'язаний з Чернігівщиною, менш відомий, ніж той, що він видатний гетьман. Але саме в Батурині він сформувався, як видатний політичний діяч, і там піднімався кар'єрними сходами.

З розповіді Наталії Дробязко дізнавалися про інші цікаві факти з життя Пилипа Орлика. А головне, на чому наголосила дослідниця, українська справа була змістом життя цього видатного політичного, державного та військового діяча, гетьмана України в екзилі, упорядника Конституції Пилипа Орлика. Саме він поширив у Європі ідею незалежної України і першим сформував  антимосковську коаліцію. В його Конституції передбачалася незалежність України від Московії та розбудова незалежної української Церкви.

В черговий раз переконалися в значущості цього документу в історії українського державотворення завдяки цікавій подачі матеріалів дослідження Наталією Дробязко.

Щиро дякуємо за організацію онлайн-заходу, приємне спілкування з колегами з Чернігівщини, а головне – за збереження нашої історії, посилення ідей незалежності України і продукування національних цінностей.

З прийдешніми святами всіх –  Днем Державного прапора і Днем Незалежності України!

Все буде Україна!

0 коментарі:

Дописати коментар