Бібліотеки як центри з підтримки внутрішньо переміщених осіб

3 жовтня 2014 року

У Волинському РТЦ відбувся тренінг в рамках ініціативи Міністерства культури України (наказ від 18.09.2014 №773) „Про реалізацію проекту „Бібліотеки як центри підтримки громади в умовах воєнної загрози: робота з внутрішньо переміщеними особами”. Метою зустрічі було окреслення кола діяльності публічних бібліотек області із забезпечення надання якісних бібліотечно-інформаційних послуг вимушеним переселенцям, налагодження ефективних механізмів комунікації громадян з місцевими органами влади, сприяння їх  соціальній адаптації. 
Розпочала зустріч директор Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки Людмила Стасюк, яка зупинилася на необхідності такої діяльності бібліотеками, оскільки сьогодні вони є центрами громад з надання інформаційних, культурно-освітніх послуг. Учасником зустрічі була Людмила Сербіненко, заступник директора департаменту соціального захисту Волинської облдержадміністрації, яка розповіла, хто такі внутрішньо переміщені особи (ВПО), а також про роботу департаменту з цією категорією громадян. Юлія Вусенко, голова благодійного фонду ”Карітас-Волинь”, зупинилася на благодійній допомозі ВПО, а також тих аспектах діяльності бібліотек, які були б корисні для вимушених переселенців. Виконавчий директор ГО ”Фундація розвитку громад” Юлія Євпак розповіла про акції, спрямовані на допомогу учасникам АТО, ВПО, зокрема і такі, до яких можуть долучатися бібліотеки, або організовувати їх самі.
 

Що бібліотеки можуть сьогодні запропонувати ВПО? Як ефективно організувати послуги для ВПО? – відповіді на ці питання шукали в процесі обговорення в групах під час практичних занять, які проводила тренер Зоя Алексійчук. 

Важливо було почути на тренінгові думку з приводу потреб внутрішньо переміщених осіб Наталії Калмикової-Скороход, яка не з власної волі стала також вимушеною переселенкою. Дуже конкретно вона сформулювала потреби переселенців, і особливо приємно було чути їх бажання вивчати народні традиції та звичаї українців, українську мову, мати вільний доступ до інформації. Такі послуги можуть надати бібліотеки, як і територію для приємного спілкування, відвідування різних заходів та курсів – з вивчення основ комп’ютерної грамотності, англійської мови, тощо.

Ото ж запрошуємо всіх бажаючих до  бібліотек, де вас будуть раді бачити і розділити ваші турботи!

0 коментарі:

Дописати коментар