Про освіту, студентів і самоврядування

 
18 грудня 2014 року
Тренінг для учнів 11 класів «Права школярів та студентів на самоврядування» відбувся за ініціативи Центру європейської інформації у м. Луцьку та ВОГО «Фундація розвитку громад», провела його спеціаліст з міжнародних відносин та права Юлія Пащенко.
 
Як наголосила Юлія Пащенко, 6 вересня набув чинності новий Закон «Про вищу освіту», прийнятий парламентом у липні 2014 року. Майбутні студенти дізналися про зміни, запущені цим Законом, зокрема:
- в українських вузах більше не буде «вічних» ректорів та деканів;
- якість освіти контролюватиме незалежний орган;
- в Україні, як у Європі, буде 5 освітньо-квалікафікаційних рівнів (ступінь «спеціаліста» буде скасовано);
- навчання в українських вузах – тільки українською мовою, а для студентів-іноземців – окремі групи.

В новому Законі йдеться також про: академічну автономію вузів, фінансову та господарську автономію, сильне студентське самоврядування, прозорість та війну з плагіатом, академічну мобільність, державне фінансування науки та інше.
Хвилювало присутніх (майбутніх студентів) питання стипендій. Багато хто запитував, чи будуть стипендії тепер взагалі. Юлія Пащенко зазначила, що стипендії будуть, але далеко не для всіх. Відтепер кількість бюджетних місць по кожній спеціальності буде скорочено до 5% і за отримання та збереження цього місця студент має боротися як під час вступу до вузу, так і протягом всього терміну навчання. Але такі старання мають сенс, бо відтепер стипендії будуть нараховуватися на рівні прожиткового мінімуму.

Старшокласникам було цікаво дізнатися про податкову соціальну пільгу для тих, хто вчиться і працює, про те, як платити менше за проживання в гуртожитку, про право на матеріальну допомогу від профспілки, про те, як повернути частину коштів за навчання на контрактній основі, про поселення студентських сімей в гуртожитках та ще багато чого іншого.

«Вважаю, що ці зміни у законодавстві позитивно вплинуть на українську освіту в цілому. Вони приймалися згідно аналізу роботи багатьох вузів у Європі, тож можуть стати поштовхом до того, щоб наша держава стала ближче до вступу в ЄС» – підсумувала Юлія Пащенко.

0 коментарі:

Дописати коментар