Старт проєкту „Від упередженості – до суспільного діалогу” в Волинській ДОУНБ імені Олени Пчілки

 












31 березня 2021 року в тренінговому центрі Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки відбулася зустріч партнерів проєкту „Від упередженості – до суспільного діалогу”, який буде реалізовуватися бібліотекою за підтримки регіонального представника Уповноваженого в справах людини Верховної Ради України у Волинській області Любові Сітовської. У діловій розмові  взяли участь представники виконавчої влади області – начальниця управління культури, з питань релігій та національностей облдержадміністрації Ольга Чубара та заступник начальника цього управління Валерій Дмитрук.

 У виступі одного з авторів проєкту, який присвячений питанням соціалізації представників ромської громади Волині, Жанни Литвиної, завідувача відділу читальних залів бібліотеки, було підкреслено, що працівниками бібліотеки накопичений певний досвід співпраці з Волинською організацією „Терне рома”. Зокрема, розгорнуто художню виставку робіт ромського юнака з с. Битень на Ковельщині Сергія Юзепчука. Також у мистецькій вітальні бібліотеки 2020 року презентували свій доробок діти з ромських родин, котрі навчаються в Липлянській школі-інтернаті. Підтримуються творчі контакти з Тетяною Логвінюк, головою ГО „Терне рома”.

Грант, одержаний бібліотекою, буде спрямований на організацію в бібліотеці консультаційного пункту для вироблення ідентифікаційних документів представникам громади волинських ромів. Заплановано проведення засідань „круглого столу”, зустрічей, цільових показів документального кіно. Адже грантодавцем проекту виступає громадська організація DOCUDAYS UA, яка займається показом документальних та навчальних кінофільмів про права людини, організацією правопросвітницьких заходів. Клуб DOCUDAYS тривалий час працює в Волинській ДОУНБ імені Олени Пчілки, а його керівник Жанна Литвина відома своїми творчими ініціативами.

Про необхідність співпраці задля соціалізації волинських ромів вели мову: Любов Сітовська, регіональний представник Уповноваженого і справах людини Верховної Ради України; Віталій Єлов, керівник дистанційної приймальні з надання правової допомоги жителям віддалених громад області, яка діє при книгозбірні біля 10 років.

Проєкт, до реалізації якого спільно з партерами приступає бібліотека, має кінцевою метою внесення змін до Регіональної програми соціально-культурного розвитку національних меншин Волинської області. Йдеться, зокрема, про увічнення місць масових страт ромів на Волині у місті Берестечко, селах П’ятикори, Киселин, Видерта та ін., вплив на подолання явищ неписьменності в середовищі ромів, підготовку вчителів-спеціалістів із навчання грамотності неповнолітніх представників волинської ромської спільноти. На означених питаннях був побудований виступ начальниці управління культури, з питань релігій та національностей облдержадміністрації Ольги Чубари, яка наголосила на необхідності діалогу з владою. Розмову підтримала в дистанційному режимі Тетяна Логвінюк, голова Волинської громадської організації „Терне рома”. Готовність допомогти представникам ромської громади в юридичному супроводі засвідчив у своєму виступі представник міграційної служби Микола Консевич.

Емоційним, насиченим життєвими прикладами був виступ Оксани Сущук, кандидатки історичних наук, директорки Ківерцівського краєзнавчого музею, куратора проєкту „Збережемо пам’ять”. Пані Оксана назвала проблеми, пов’язані з виявленням та збереженням поховань ромів, євреїв на Волині.

До діалогу доєдналася Наталія Рибачук, заступник директора з питань інформатизації Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки, яка є одним із авторів ідеї проєкту, та Євгенія Євтушок, заступник директора з наукової роботи. Реалізація проєкту триватиме з березня по липень 2021 року.

0 коментарі:

Дописати коментар