Про дейзі-семінар у Волинській ДОУНБ імені Олени Пчілки


18 травня 2015 року
У Волинській ДОУНБ імені Олени Пчілки відбувся семінар для бібліотекарів публічних та освітянських бібліотек в рамках шведсько-українського проекту зі створення дейзі-бібліотеки «Сучасні інформаційні системи для українських користувачів з вадами зору». Семінар провели викладачі академії «Свефі» (Швеція) – Алексей Усов та Матті Яткола та  виконавчий директор Львівської обласної організації "Українська спілка інвалідів – УСІ" – Оксана Потимко. Учасниками семінару були також представники Волинського осередку УТОС та Луцької міської громадської організації інвалідів по зору «Стимул».

Пані Оксана розповіла про стан справ стосовно випуску книг для незрячих в Україні:  ”Аудіокниг для людей з вадами зору – художніх, довідкових, підручників для загальноосвітніх шкіл та вищих навчальних закладів, дитячої літератури – практично немає, тому і потрібно створити базу текстів, які увійдуть до дейзі-книг – сучасного формату електронної книги, що сформують першу дейзі-бібліотеку в Україні ”. Пані Оксана звернулася також до бібліотекарів і всіх небайдужих до проблем незрячих людей з допомогою в начитуванні книг для переведення їх в подальшому в дейзі-формат. Було проведено майстер-клас з начитування книг, а також кілька тренінгів для визначення предметів на ощуп та сюжету на слух. В кінці зустрічі гості подарували кілька мікрофонів та програми для запису звуку, які стануть в нагоді під час начитування текстів книг бажаючими. Рекомендовано також познайомитися із змістом сайту Львівського обласного фонду соціального захисту і реабілітації сліпих http://openlife.lviv.ua/, на якому можна знайти список озвучених книг.

Алексей Усов та Матті Яткола – представники академії «Свефі» – зі своєї сторони розповіли про академію, навчання в якій  адаптоване для людей з вадами зору, навіть шкільне меню щодня обов'язково друкується шрифтом Брайля. Заклад наповнений багатьма брайлівськими принтерами, дисплеями, дейзі плеєрами та іншим специфічним обладнанням. Діє загальноосвітнє та дизайнерське відділення для сліпих. Вони також більш детально зупинилися на дейзі-форматі аудіокниг та принципі роботи дейзі-плеєра. Всі присутні були зацікавлені маловідомою інформацією, тому уважно слухали і задавали безліч запитань.
Досвідом створення аудіокниги поділився голова Луцької міської громадської організації інвалідів по зору ”Стимул” Геннадій Федорович та представник Волинського відділення УТОСу  п. Юля



Довідка

Стандарт DAISY (Digital Accessible Information System, Система Доступної Цифрової Інформації), практично є контейнером, що ув'язує в собі текстову складову і аудіозапис з численними рівнями структурування аж до окремих слів. Це дозволяє прослуховувати книгу в дикторській начитці або синтезованим голосом. Цей спеціальний формат аудіокниг характеризується високим ступенем стискання, захистом від копіювання і структурованою розміткою та зручною навігацією. Формат дейзі дозволяє незрячому користувачеві протягом лічених секунд легко знайти в аудійованій книзі потрібний розділ, параграф, сторінку, абзац, фразу завдяки зручній навігації по документу, установки закладок, міток, коментарів та переходу по посиланнях, можливістю прискорення і уповільнення читання. Сучасні DAISY-плеєри не тільки забезпечують читання книг з внутрішньої чи зовнішньої пам'яті, але також вміють брати DAISY-книги прямо з онлайн-бібліотек. Дейзі-книга може містити як звичайний текст, так і аудіодоріжку, ілюстрації, відеоряд.

В Україні DAISY-книга завдячує своєю появою, насамперед, Оксані Потимко, виконавчому директору Львівської обласної організації "Українська спілка інвалідів – УСІ". Завдяки залученню уваги громадськості, іноземних донорів, підтримки Міністерства культури, Оксані Потимко вдалося з 2013 року здійснити прорив у сфері просування DAISY-книг і створення DAISY-бібліотек як у Львові, так і інших регіонах України.

Інформація про семінар на телеканалі ”Аверс” – https://www.youtube.com/watch?t=16&v=bT0FZbubV2E


0 коментарі:

Дописати коментар