Астма: причини появи, лікування та профілактика



12 травня 2014 року.
Відбулася чергова зустріч з лікарем в  «Школі здорового життя», започаткованої проектом ВОГО «Фундація розвитку громад» та Волинською ДОУНБ ім. Олени Пчілки ”Здорова нація – здорове майбутнє”.«Астма: причини появи, лікування та профілактика» – саме такою стала тематика заходу, який об’єднав навколо страшної недуги небайдужих лучан. За круглим столом зібралися студенти Луцького педагогічного коледжу та сімейний лікар «Луцького центру первинної медико-санітарної допомоги» Змій Оксана Любомирівна.

Учасниками зустрічі були  студенти Луцького педагогічного коледжу. Бронхіальна астма — хронічне захворювання верхніх дихальних шляхів, що проявляється гострими нападами задухи, викликаними спазмами дрібних бронхів. Як показує статистика останніх років, показник хворих на астму дітей коливається в межах 5-10 %. Це чималий показник, тож усі педагоги мають знати як діяти у випадку загострення хвороби у дитини.
Запрошений на зустріч лікар розповіла присутнім, що в рамках безпеки кожен хворий обов’язково повинен мати з собою бронхорозширювальний препарат (зазвичай це інгалятор), тож в момент нападу необхідно допомогти хворому ним скористатися. Доцільно було б забезпечити приплив свіжого повітря до приміщення, звільнити хворого від зайвого сковуючого одягу, допомогти прийняти зручну позу та зробити масаж крил носа (утримуючи людину за підборіддя масажувати крила носа швидкими круговими рухами протягом однієї- двох хвилин). Після того, як напад спав хворого необхідно напоїти теплим молоком, чаєм чи водою. Ну і, звичайно, необхідно звернутися у лікарню. 
На викладці літератури, запропонованої працівниками бібліотеки, можна було познайомитися з книгами, де більш детально розповідається про згадану хворобу та її запобігання.
«Ми впевнені, що заходи такого плану допоможуть привернути увагу лучан до необхідності піклуватися про своє здоров’я. Люди мало обізнані, вони не знають усіх нюансів перебігу тієї чи іншої хвороби, займаються самолікуванням й оминають лікарні. Крім того, дуже мало хто знає як діяти у екстрених ситуаціях: як правильно накласти пов’язку, зробити штучне дихання, тощо. Звичайно, майбутніх педагогів навчають цього в університетах, однак зустрічі із лікарями-практиками дають чудову можливість поглибити свої знання й почерпнути щось цікаве й так необхідне», – зауважує виконавчий директор ВОГО «Фундація розвитку громад» Юлія Євпак.
Наступна зустріч  буде присвячена Всесвітньому дню травматолога й відбудеться 21 травня. Весь перелік запланованих заходів можна переглянути за посиланням http://vogofrg.org/news/plan-provedennya-zahodiv-u-shkoli-zdorovogo-zhittya-na-2015-rik/

0 коментарі:

Дописати коментар