Онлайн-презентація відеопроєкту «Лесине слово й сьогодні лунає: відеочитання».

 




24 лютого 2021 року

"25 лютого виповнюється 150 років від Дня народження Лесі Українки. Ювілейний 2021 рік — це нагода говорити про імена Лариси Косач-Квітки, її героїнь та твори в численних подіях, що відбуватимуться протягом року" – наголошено Міністерством культури та інформаційної політики України.

Волинська ДОУНБ імені Олени Пчілки долучилася до вшанування памяті визначної краянки проведенням низки заходів, в тому числі і в форматі онлайн. Заступник директора з наукової роботи Євгенія Євтушок, зокрема, приєдналася до онлайн-презентації відеопроєкту "Лесине слово й сьогодні лунає: відеочитання", започаткованого Полтавською обласною універсальною науковою бібліотекою імені Івана Котляревського.

Євгенія Олексіївна зупинилася на видавничих проєктах з нагоди 150-річного ювілею Лесі Українки та соціокультурних імпрезах, які вже відбулися та матимуть продовження впродовж ювілейного року у книгозбірні, що носить ім’я її геніальної матері – Олени Пчілки. Це – онлайн-конкурс серед бібліотекарів області на краще знання творчості поетеси "Леся Українка : квітка на долоні вічності",  флеш-моби, челенджі, поетичні читання на онлайн-сторінках соціальних мереж за участі бібліотекарів і користувачів. Учасникам відеопроекту презентовано також видання бібліотеки: біобібліографічний покажчик "Леся Українка на сторінках періодичних видань Волині. 1945-2020", буклет "У камені, мармурі і бронзі" (пам’ятники і пам’ятні дошки Лесі Українці на Волині, в Україні та світі), методико-бібліографічні матеріали "Спинивши вічність, ожила в граніті". Продовжується робота над бібліографічним посібником "Я житиму сльозою серед співів".

Шанувальникам і дослідникам життя і творчості Лесі Українки та Олени Пчілки запропоновано ознайомитися з віртуальними виставками на сайті бібліотеки:  "Олена Пчілка: барви особистості та феномен духу" та  "Леся Українка. Високе світло імені та слова".

Важливим напрямком діяльності бібліотеки, як наголосила пані Євгенія, є ведення науково-дослідної роботи і участь, зокрема, у конференціях, присвячених Лесі Українці, Олені Пчілкці і родині Косачів, зорганізованих Волинським краєзнавчим музеєм у партнерстві з іншими інституціями. Окремі з цих конференцій, до честі бібліотеки, проходили в стінах книгозбірні.

Захід відбувся на online-платформі Bigbluebutton. Всіх учасників об’єднала глибока пошана до поетеси та любов до її творчості.

0 коментарі:

Дописати коментар