Тренінги для бібліотекарів в рамках проекту ”Закодуй бібліотеку”








27 травня 2015 року
Впродовж трьох днів (25-27 травня 2015 р.) продовжувалися тренінги за проектом ”Закодуй бібліотеку”. Всі бібліотеки-учасниці програми ”Бібліоміст” стали їх учасниками і познайомилися зі змістом проекту та завданнями, які висуваються перед бібліотеками в ході його впровадження.
 Зокрема, всім учасникам був презентований новий бібліотечний ресурс http://e-lybrary.org/, який пропонує електронні сервіси користувачам – запис до бібліотеки, замовлення книги, питання-відповіді, тощо. З ресурсу можливий швидкий перехід до певних електронних ресурсів, що надають адміністративні послуги: е-кабінету платника податків, сайту з пошуку роботи, е-реєстації до дитячих садочків, а також інформаційного ресурсу для ВПО. 
Наразі ресурс наповнюється і знаходиться на стадії розробки.

Дебатний турнір у Волинській ДОУНБ ім. Олени Пчілки





24 травня 2015 року
На дебатах у Волинській ДОУНБ імені Олени Пчілки зустрілися команди студентів Волині та Рівненщини. Представники парламенту та опозиції в переконливій формі висували аргументи ”за” і ”проти” того чи іншого твердження. Кваліфіковані судді, вислухавши кожну сторону, аналізували і підбивали підсумки сказаного кожним учасником дебатів з обох сторін. Так предметом дискусії були теми трудової міграції, виборних систем, запровадження приватних в’язниць тощо.
Організатор турніру – дебатний клуб центру інтелектуального дозвілля ”Брейншторм”, який проводить низку заходів  в стінах книгозбірні і збирає прихильників їх серед студентів і активної молоді.

Зустріч бібліотекарів Волині в рамках проекту ”Закодуй бібліотеку”


21 травня 2015 року
У Волинському РТЦ розпочато низку тренінгів за проектом розвитку електронного урядування ”Закодуй бібліотеку”. Першими були бібліотекарі з бібліотек обласного центру, Іваничівського та Локачинського районів, які є учасниками програми ”Бібліоміст”.
Керівник проекту Юлія Євпак – виконавчий директор ВОГО ”Фундація розвитку громад”– ще раз нагадала присутнім про умови проекту та його зміст, а також разом з розробником новоствореної платформи «Open library» провели навчання з користування нею. Ця платформа, зокрема, розширює можливості діяльності сучасних бібліотек шляхом автоматизації виробничих процесів, а також дозволяє працювати з користувачем в режимі он-лайн – здійснити запис до книгозбірні, познайомити з новими надходженнями  і прийняти замовлення на потрібну книгу, отримати питання від користувача і дати фахову відповідь, знайомити з соцікультурними заходами та отримувати коментарі щодо їх проведення, тощо.



Тренінги в рамках проекту для інших груп бібліотекарів публічних бібліотек області відбудуться 25, 26, 27 травня, початок о 10.00.
ДОВІДКОВО
Проект” Закодуй бібліотеку!” став переможцем конкурсу проектів розвитку електронного урядування – електронних послуг для громади, оголошеного програмою ”Бібліоміст” на продовження  ініціативи «Публічні бібліотеки – мости до електронного урядування». Метою даного проекту було  – створення платформи для волинських бібліотек «Open library», де ресурси з е-урядування поєднуються з он-лайн функціоналом запису в бібліотеку, замовленням книг, наданням консультацій бібліотекарями з питань наявності тієї чи іншої послуги, книги, періодичного видання тощо, синхронізованим календарем подій усіх бібліотек (учасників програми”Бібліоміст”), оглядом новинок літератури тощо. Також в рамках проекту передбачено проведення тренінгів з використання онлайн-платформи для бібліотекарів та різних категорій населення.
Волинська обласна громадська організація ”Фундація розвитку громад” співпрацює з Волинською державною обласною універсальною науковою бібліотекою ім. Олени Пчілки і є партнером у впровадженні низки проектів співпраці з громадою та інших ініціатив, спрямованих на розвиток громад.

Про дейзі-семінар у Волинській ДОУНБ імені Олени Пчілки


18 травня 2015 року
У Волинській ДОУНБ імені Олени Пчілки відбувся семінар для бібліотекарів публічних та освітянських бібліотек в рамках шведсько-українського проекту зі створення дейзі-бібліотеки «Сучасні інформаційні системи для українських користувачів з вадами зору». Семінар провели викладачі академії «Свефі» (Швеція) – Алексей Усов та Матті Яткола та  виконавчий директор Львівської обласної організації "Українська спілка інвалідів – УСІ" – Оксана Потимко. Учасниками семінару були також представники Волинського осередку УТОС та Луцької міської громадської організації інвалідів по зору «Стимул».

Пані Оксана розповіла про стан справ стосовно випуску книг для незрячих в Україні:  ”Аудіокниг для людей з вадами зору – художніх, довідкових, підручників для загальноосвітніх шкіл та вищих навчальних закладів, дитячої літератури – практично немає, тому і потрібно створити базу текстів, які увійдуть до дейзі-книг – сучасного формату електронної книги, що сформують першу дейзі-бібліотеку в Україні ”. Пані Оксана звернулася також до бібліотекарів і всіх небайдужих до проблем незрячих людей з допомогою в начитуванні книг для переведення їх в подальшому в дейзі-формат. Було проведено майстер-клас з начитування книг, а також кілька тренінгів для визначення предметів на ощуп та сюжету на слух. В кінці зустрічі гості подарували кілька мікрофонів та програми для запису звуку, які стануть в нагоді під час начитування текстів книг бажаючими. Рекомендовано також познайомитися із змістом сайту Львівського обласного фонду соціального захисту і реабілітації сліпих http://openlife.lviv.ua/, на якому можна знайти список озвучених книг.

Алексей Усов та Матті Яткола – представники академії «Свефі» – зі своєї сторони розповіли про академію, навчання в якій  адаптоване для людей з вадами зору, навіть шкільне меню щодня обов'язково друкується шрифтом Брайля. Заклад наповнений багатьма брайлівськими принтерами, дисплеями, дейзі плеєрами та іншим специфічним обладнанням. Діє загальноосвітнє та дизайнерське відділення для сліпих. Вони також більш детально зупинилися на дейзі-форматі аудіокниг та принципі роботи дейзі-плеєра. Всі присутні були зацікавлені маловідомою інформацією, тому уважно слухали і задавали безліч запитань.
Досвідом створення аудіокниги поділився голова Луцької міської громадської організації інвалідів по зору ”Стимул” Геннадій Федорович та представник Волинського відділення УТОСу  п. Юля



Довідка

Стандарт DAISY (Digital Accessible Information System, Система Доступної Цифрової Інформації), практично є контейнером, що ув'язує в собі текстову складову і аудіозапис з численними рівнями структурування аж до окремих слів. Це дозволяє прослуховувати книгу в дикторській начитці або синтезованим голосом. Цей спеціальний формат аудіокниг характеризується високим ступенем стискання, захистом від копіювання і структурованою розміткою та зручною навігацією. Формат дейзі дозволяє незрячому користувачеві протягом лічених секунд легко знайти в аудійованій книзі потрібний розділ, параграф, сторінку, абзац, фразу завдяки зручній навігації по документу, установки закладок, міток, коментарів та переходу по посиланнях, можливістю прискорення і уповільнення читання. Сучасні DAISY-плеєри не тільки забезпечують читання книг з внутрішньої чи зовнішньої пам'яті, але також вміють брати DAISY-книги прямо з онлайн-бібліотек. Дейзі-книга може містити як звичайний текст, так і аудіодоріжку, ілюстрації, відеоряд.

В Україні DAISY-книга завдячує своєю появою, насамперед, Оксані Потимко, виконавчому директору Львівської обласної організації "Українська спілка інвалідів – УСІ". Завдяки залученню уваги громадськості, іноземних донорів, підтримки Міністерства культури, Оксані Потимко вдалося з 2013 року здійснити прорив у сфері просування DAISY-книг і створення DAISY-бібліотек як у Львові, так і інших регіонах України.

Інформація про семінар на телеканалі ”Аверс” – https://www.youtube.com/watch?t=16&v=bT0FZbubV2E


Презентували книгу Ігоря Зарудко ”Якщо твій янгол Йосипівна”




17 травня 2015 року
У приміщенні  бібліотеки  відбулася презентація книги «Якщо твій янгол Йосипівна» Ігоря Зарудко – українського письменника, поета, прозаїка, культурного діяча.  
 «Це був день, коли почалась історія, що вплинула на мене і змінила моє світосприйняття. Це історія не про янголів, які є посередниками між Богом і людьми..., це історія про янголів, яких ми зустрічаємо на вулицях своїх міст, своїх країн протягом суворих і лагідних буднів...» –  говорить автор в передмові до книги. І.Зарудко зачитав деякі уривки цих історій, які є досить кумедними та цікавими. Учасники презентації задавали чимало запитань щодо змісту книги, підготовки її  до друку, подальших планів автора. рисутні на презентації відмітили легкість у спілкуванні, відкритість та почуття гумору автора. «Я все сприймаю і передаю  через посмішку» – наголосив письменник.
Присутні мали змогу отримати книги з автографом автора, кілька примірників автор подарував обласній науковій бібліотеці.
Організований захід за сприяння громадського об’єднання «Самопоміч».

Довідково
 Ігор Зарудко народився у Харкові 1986 року. Він є учасником та організатором багатьох регіональних, міжнародних фестивалів і семінарів, переможець всеукраїнського конкурсу поезії «Молоде вино». У 2014 році –  найпопулярніший харків'янин року,
Співупорядник (разом з Оленою Рибкою та Катериною Каруник) поетичної антології харківського покоління 2010 рр. – «Парк Горького Періоду». Автор любовно-авантюрного роману «Матадор. Нотатки авантюриста». Його поезії перекладено німецькою.

Агностицизм – це мода чи світогляд: дискусія в клубі ”Брейншторм” (Луцьк).


13 травня 2015 року
У світогляді за допомогою відчуттів, образів, понять, ідей, теорій відбувається освоєння різних типів протиставлення "людина – світ". З цього погляду в структурі світогляду, як правило, виділяють аспекти, що фіксують і розкривають основні способи та грані людського буття, тобто типи протиставлень "людина – світ".

Агностицизм – заперечення пізнаваності світу. Так, у філософському вченні І. Канта визнається можливість пізнання, але водночас стверджується, що пізнати можна лише явища, сутність речей і процесів – буття світу і людина в цілому непізнавані.

У Волинському РТЦ відбулась чергова дискусія серед молоді клубу Брейншторм. «Агностицизм – це мода чи світогляд».

Дійшли висновків, що агностицизм – це:
1 – мода;
2 – шлях;
3 – світогляд;
4 – просто вигідна позиція.
"Що релігія для вас – обирати вам. А на такі дискусії варто ходити, бо це цікаво і пізнавально"  – підсумували організатори дискусії.

Астма: причини появи, лікування та профілактика



12 травня 2014 року.
Відбулася чергова зустріч з лікарем в  «Школі здорового життя», започаткованої проектом ВОГО «Фундація розвитку громад» та Волинською ДОУНБ ім. Олени Пчілки ”Здорова нація – здорове майбутнє”.«Астма: причини появи, лікування та профілактика» – саме такою стала тематика заходу, який об’єднав навколо страшної недуги небайдужих лучан. За круглим столом зібралися студенти Луцького педагогічного коледжу та сімейний лікар «Луцького центру первинної медико-санітарної допомоги» Змій Оксана Любомирівна.

Учасниками зустрічі були  студенти Луцького педагогічного коледжу. Бронхіальна астма — хронічне захворювання верхніх дихальних шляхів, що проявляється гострими нападами задухи, викликаними спазмами дрібних бронхів. Як показує статистика останніх років, показник хворих на астму дітей коливається в межах 5-10 %. Це чималий показник, тож усі педагоги мають знати як діяти у випадку загострення хвороби у дитини.
Запрошений на зустріч лікар розповіла присутнім, що в рамках безпеки кожен хворий обов’язково повинен мати з собою бронхорозширювальний препарат (зазвичай це інгалятор), тож в момент нападу необхідно допомогти хворому ним скористатися. Доцільно було б забезпечити приплив свіжого повітря до приміщення, звільнити хворого від зайвого сковуючого одягу, допомогти прийняти зручну позу та зробити масаж крил носа (утримуючи людину за підборіддя масажувати крила носа швидкими круговими рухами протягом однієї- двох хвилин). Після того, як напад спав хворого необхідно напоїти теплим молоком, чаєм чи водою. Ну і, звичайно, необхідно звернутися у лікарню. 
На викладці літератури, запропонованої працівниками бібліотеки, можна було познайомитися з книгами, де більш детально розповідається про згадану хворобу та її запобігання.
«Ми впевнені, що заходи такого плану допоможуть привернути увагу лучан до необхідності піклуватися про своє здоров’я. Люди мало обізнані, вони не знають усіх нюансів перебігу тієї чи іншої хвороби, займаються самолікуванням й оминають лікарні. Крім того, дуже мало хто знає як діяти у екстрених ситуаціях: як правильно накласти пов’язку, зробити штучне дихання, тощо. Звичайно, майбутніх педагогів навчають цього в університетах, однак зустрічі із лікарями-практиками дають чудову можливість поглибити свої знання й почерпнути щось цікаве й так необхідне», – зауважує виконавчий директор ВОГО «Фундація розвитку громад» Юлія Євпак.
Наступна зустріч  буде присвячена Всесвітньому дню травматолога й відбудеться 21 травня. Весь перелік запланованих заходів можна переглянути за посиланням http://vogofrg.org/news/plan-provedennya-zahodiv-u-shkoli-zdorovogo-zhittya-na-2015-rik/

"Active Citizens"



5-8 травня 2015 року
У РТЦ проходили тренінги від ініціативної групи – спілки молодіжних організацій (СГО) "Молодіжна Платформа", які протягом 4 днів навчалися за програмами, розробленими провідними спеціалістами у сфері розбудови громадянського суспільства, активної комунікації, проектного менеджменту тощо. 
Всі присутні не тільки отримали комплекс навичок, необхідних активному громадянину, але й можливість здобути фінансування на власний соціальний проект, довівши його необхідність та  спроможність.

Довідково: “Активні громадяни” – програма Британської Ради для молоді у галузі міжкультурного діалогу і соціального розвитку.
Проект стартував в 2009 році та реалізується більше ніж у 40 країнах Близького Сходу, Північної Африки, Європи, Південної та Східної Азії.
Мета проекту полягає у сприянні соціальним змінам і забезпеченні сталого розвитку шляхом створення і розбудови мережі молодих лідерів із залученням молодіжних організацій, які є рушіями реформ у своїх громадах та надання їм знань та навичок, що сприятимуть побудові відносин між людьми на засадах рівності та рівних можливостей, поваги до різноманіття, вміння вести безконфліктний діалог.

У Волинському РТЦ навчальні тренінги за програмою ”Активні громадяни” проходили в лютому 2015 року.
Вже тоді можна було спостерігати активну діяльність учасників як спільно, так і в малих групах – висловлювалося море ідей, планів задля позитивних змін в суспільстві. Ініціативність учасників втілювалася у власні проекти, які хотілось би реалізувати.